NEW YORK
TYDLIGT UPPÅT FÖR TESLA OCH ALPHABET, S&P 500 +0,6% (Direkt)

2024-03-18 21:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i New York steg på måndagen i varierande grad med draghjälp från bland andra Alphabet och Tesla. Den förre uppges samtala med Apple angående artificiell intelligens och den senare har aviserat om prishöjningar.

S&P 500 ökade 0,6 procent till 5.149, men räknat från Stockholmsbörsens stängning kunde en nedgång på 0,2 procent skönjas. Nasdaq Composite avancerade 0,8 procent till 16.103, medan Dow Jones industriindex halkade bakom med en mindre uppgång om 0,2 procent till 38.790.

Innevarande vecka är centralbankstung med en uppsjö av räntebesked från bland annat Japan, Schweiz och Storbritannien. Huvudnumret är emellertid amerikanska Federal Reserve, där styrräntan är förväntad att lämnas oförändrad på onsdag. Enligt CME FedWatch Tool är förväntningarna en oförändrad ränta även vid majmötet. Vid junimötet indikerade marknadens prissättning i början av handelsdagen en strax över 50-procentig sannolikhet för en sänkning på 25 punkter, men omkring 19-slaget hade det sjunkit till knappt 49 procent.

Noterbart är också att flera förväntar sig en räntehöjning från Bank of Japan, vilket skulle bli den första sedan 2007.

På börsfronten steg såväl Googleägaren Alphabet som Apple. Bloomberg rapporterade på måndagen att den senare förhandlar med Google om att integrera sökmotorbolagets AI-motor vid namn Gemini i Apples Iphone. Ett sådant avtal beskrevs kunna skaka om hela AI-industrin. Alphabet var upp 4,6 procent och Apple steg 0,6 procent.

Halvledarbolaget Nvidias uppgång mattades av och uppgick till 0,7 procent. Nvidia anordnar sin GTC-konferens på måndagskvällen, där bolaget väntas presentera det senaste angående dess produkter och teknik inom AI. HSBC har även höjt sin riktkurs för aktien till 1.050 dollar från 880.

Bland andra teknikjättar som Meta Platforms och Microsoft syntes uppgångar på 2,7 respektive 0,2 procent. Amazon var oförändrad.

Elbilstillverkaren Tesla såg en rekyl på över 6 procent. Bolaget har meddelat att försäljningspriserna ska höjas för Model Y i flera europeiska länder samt USA. Höjningen i Europa gäller från och med 22 mars och i USA 1 april. Sedan årsskiftet är dock aktien ned 30 procent.

Utanför tekniksektorn var dryckes- och snacksbolaget Pepsico upp 4 procent med stöd från en rekommendationshöjning från Morgan Stanley. Enligt Morgan Stanley är Pepsico undervärderat, varpå analyshuset nu rekommenderar övervikt av aktien.

Stålbolaget US Steel steg marginellt efter att ha gett en prognos för det innevarande kvartalet. Prognosen för den justerade vinsten per aktie var något lägre än konsensus, men den är enligt US Steel i linje med bolagets tidigare utsikter som bland annat återspeglar en god efterfrågan på stål.

På räntemarknaden var den amerikanska tioåringen upp 2 ett par punkter till 4,34 procent.

Graf: S&P 500 måndagen den 18 mars

Källa: Infront

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Apple - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Alphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Amazon.com - I dag

{point.key}

Meta Platforms A - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

United States Steel - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -