Alpcot Equities ökade 6,46 procent i februari - stark rapportsäsong för portföljbolagen (Finwire)

2024-03-06 14:32

Fonden Alpcot Equities D SEK steg 6,46 procent i februari, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 4,69 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 10,00 procent och är därmed bättre än index som har ökat 7,08 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Jonas Olavi.

Inledningsvis skriver förvaltaren att marknader som USA, Japan, Europa, Danmark och Indien noterade nya all-time-highs under februari.

"Att det är ett efterfrågestyrt börsklimat är det ingen tvekan om, men mycket handlar om synen att räntorna kommer sjunka i takt med att inflationen bedarrar. Många bolag har levererat goda
resultat, särskilt de globala bolagen, och vi noterar även att många tror också på acceleration under andra halvåret i år."

För fondens del blev de bästa bidragsgivarna Nvidia, VNV Global, Meta, Quanta, Ferrari och Mercedes som samtliga klättrade över 17 procent.

"Nvidia gjorde det igen! De slog förväntningarna för kvartalet och de lämnade prognoser för kommande kvartalet som också var bättre än väntat. Aktien kan förstås stiga mer än
vinsten och därmed bli ohållbart dyr, men än så länge är det mer fart i vinsten än i kursen", skriver förvaltaren.

Samtidigt tyngde innehav som Intervacc, Maximum Entertainment, Camurus och Mercadolibre avkastningen.

"Camurus kom in i linje med förväntningarna och guidade för ett starkt 2024. Dessa prognoser var dock långt under analytikernas prognoser får året, varpå aktien fick ordentligt med stryk på rapportdagen."

Förvaltaren skriver att 60 procent av portföljbolagen har presenterat rapporter som varit bättre än väntat. Samtidigt har 36 kommit in blandat, medan 4 procent underträffade förväntningarna.

Under månaden valde man att sälja innehaven i Hexagon, Global Foundries, Dieteren samt en vietnamesisk ETF. Istället köpte man AIG och ASM International och ökade innehaven in AJG, AMD och Nvidia.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Microsoft, Nvidia och ABB med portföljvikter om 4,57, 4,44 respektive 4,33 procent. De tre största sektorerna var samtidigt informationsteknik, finans samt industrivaror och -tjänster.

Gällande den geografiska exponeringen stod USA för 43,45 procent av allokeringen och Europa, exklusive Sverige, för 36,19 procent.

Alpcot Equities D SEK, % februari, 2024
Fond MM, förändring i procent 6,46
Index MM, förändring i procent 4,69
Fond i år, förändring i procent 10,00
Index i år, förändring i procent 7,08


Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -