BÖRSEN
UPPGÅNGSSVIT SER UT ATT FORTSÄTTA PÅ MÅNDAGEN (Direkt)

2024-03-04 08:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda veckan på plus. Därmed ser storbolagsindex OMXS30 ut att bygga vidare på sin uppgångssvit som ännu så länge summerar till 13 sessioner i följd av positiva stängningar. Om uppgången håller i sig kan en 14 dagars lång uppgångssvit som avslutades i oktober 2017 tangeras.

Efter en något trevande inledning steg USA-börserna tydligt på fredagen. Datortillverkaren Dell stack ut som en otvivelaktig vinnare med en rapportuppgång om drygt 30 procent. Räknat från Stockholmsbörsens stängning var S&P 500 index upp drygt 0,4 procent.

I Asien noterade börserna en blandad utveckling där Tokyobörsens Nikkei 225-index nådde nya rekordnivåer som inte setts sedan 1989.

Med ungefär 40 minuter kvar till börsöppning visade terminshandeln för de ledande Europabörserna på en oregelbunden start på handeln. Noteringarna för index i Frankfurt och Paris visade på en oförändrad utveckling respektive en nedgång om 0,1 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG var upp 0,1 procent.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca har fått avslag på sitt försök att bestrida det amerikanska sjukförsäkringsprogrammet Medicares nya makt att förhandla om priser på vissa dyra receptbelagda läkemedel.

Det var få som trodde att prisrallyt på virke skulle fortsätta över årsskiftet, men så har det blivit. Tidigare har många sett prisläget som något extremt som kommer att korrigera sig, nu har man snarare börjat inse att det högre prisläget är här för att stanna.

SEB har inlett bevakning av specialistläkemedelsbolaget Camurus med en köprekommendation och en riktkurs på 650 kronor. Aktien stängde i fredags på kursen 469 kronor.

Dagens industri utfärdar en köprekommendation för Elanders under vinjetten "Veckans aktie". Tidningen ser ett fyndläge i en utdelningsmaskin.

Börsveckan ger köpråd för spolningsbolaget Norva 24 medan Saas-företaget Briox får tummen ned.

Karnell Group, en ägare av industriteknikbolag, har meddelat sin avsikt att notera sig på Nasdaq Stockholm.

Magnus Bernet +46 8 5191 7953

Nyhetsbyrån Direkt


AstraZeneca - I dag

{point.key}

Briox - I dag

{point.key}

Camurus - I dag

{point.key}

Elanders B - I dag

{point.key}

Norva24 Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -