Robeco New World Financial ökade 2,13 procent i januari - osäkra utsikter från bankerna (Finwire)

2024-02-20 15:10

Fonden Robeco New World Financial E EUR steg 2,13 procent i januari, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 2,77 procent. På rullande 12 månader har fonden avkastat 5,45 procent och är därmed sämre än index som har ökat 8,18 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarteamet bestående av Patrick Lemmens, Michiel van Voorst och Koos Burema.

Inledningsvis skriver förvaltarna att det finns en osäkerhet över de förväntade räntesänkningarna på marknaden. Samtidigt har några banker hunnit presentera resultat för 2023 som helhet i januari.

"De flesta banker har presenterat resultat i linje med förväntningarna. Utsikterna har dock varit lite mer osäkra, eftersom det är svårt att modellera effekterna av marginellt lägre räntor. Amerikanska och europeiska banker står inför osäkra marginaler, medan alternativa kapitalförvaltare som KKR och Carlyle Group är mer lovande", skriver förvaltarna.

Vidare beskriver förvaltarna att inom Digital Finance är godkännandet av bitcoin-ETF:er en viktig milstolpe som signalerar institutionalisering. Dessutom rapporterade både Visa och Mastercard starka resultat, trots de svaga betalningstrender som varit i USA.

Samtidigt finns det spekulationer om att Klarna och Stripe kan komma att börsnoteras, vilket förvaltarna menar tyder på förbättrade villkor på kapitalmarknaden.

För fondens del bidrog trenden Emerging Finance till fondens positiva utveckling. Samtidigt tyngde trenderna Aging Finance och Digital Finance. Sektorer som banker och detaljhandel gick starkt, medan finansiella tjänster, försäkringar och konsumenttjänster gick svagare.

Bland enskilda innehav var de största positiva bidragsgivarna TCS Group Holdings, Mercadolibre och Dai-ichi Life Holdings, medan Standard Chartered och AIA Group kom med de mest negativa bidragen.

Avslutningsvis skriver förvaltarna att det är centralbankerna som kommer sätta tonen på marknaderna 2024.

De största innehaven i portföljen vid månadsskiftet var Visa, Goldman Sachs samt Allianz med portföljvikter om 4,63, 3,11 respektive 3,01 procent.

Banker, kapitalmarknader och försäkringar var de sektorer med störst exponering med vikter om 27,8, 25,4 respektive 21,0 procent.

Robeco New World Financial E EUR, % januari, 2024
Fond MM, förändring i procent 2,13
Index MM, förändring i procent 2,77
Fond ett år, förändring i procent 5,45
Index ett år, förändring i procent 8,18

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -