Alpcot Fixed Income ökade 1,23 procent i januari - aktiv månad på primärmarknaden (Finwire)

2024-02-16 13:39

Fonden Alpcot Fixed Income steg 1,23 procent i januari. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis skriver förvaltarna att FED och ECB inte verkar vara synkade med marknadens förväntningar på räntesänkningar. Särskilt ECB som är internt oeniga om sänkningstidpunkter och avvaktar löneutvecklingen innan diskussioner om räntesänkningar inleds.

"Den dystra ekonomiska data som vi fått ifrån Europa den senaste tiden, pekar på att det borde det finnas rätt mycket rum för större och snabbare sänkningar framöver ifrån ECB", skriver förvaltarna.

Bland de innehaven som bidrog positivt under månaden finner man företagsobligationer i LB Baden-Wuerttemberg, Finnish Bidco och Skill BidCo. Tajtare kreditspreadar och den svenska kronans svaghet mot euro samt den amerikanska dollarn gynnade resultatet.

Under den första månaden på det nya året var man aktiv på primärmarknaden, och valde bland annat att köpa Länsförsäkringar SEK AT1 FRN non call 5,25 år och iVolvo-finans Bank SEK 5 år FRN.

Samtidigt blev innehavet i Jyske Bank 2.25% April 2029 callat i förtid och innehavet i Storebrand reducerades.

Rapporten avslutas med att förvaltarna lyfter det pågående arbetet med att uppgradera fonden till en Artikel-8 fond, vilket man hoppas ska kunna färdigställas under årets första kvartal.

"Målsättningen i Alpcot Fixed Income är att ha en portfölj med huvudsakligen räntebärande värdepapper som är väl diversifierad över bolag, sektorer, regioner och valutor."
De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Ashmore Em Markets Sovereign Debt Fund, iShares J.P. Morgan $ EM Corp Bond UCITS ETF och Fortaco med portföljvikter om 7,04, 5,29 respektive 4,05 procent.

Gällande den geografiska fördelningen stod Sverige för 42,94 procent av portföljen, Europa (exklusive Sverige) för 35,83 procent och tillväxtmarknader för 15,14 procent.

De största sektorerna i portföljen var finans, industrivaror och -tjänster samt fonder med exponeringar om 46,53, 21,97 respektive 16,17 procent.

Vid månadsskiftet låg den genomsnittliga räntedurationen på 1,71 år och den genomsnittliga yielden låg på 7,07 procent.

Alpcot Fixed Income D SEK, % januari, 2024
Fond MM, förändring i procent 1,23

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire


Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -