Stora skillnader mellan de bästa och sämsta småbolagsfonderna - Placera (Finwire)

2023-11-23 11:10

Jämfört med större bolag har småbolagen generellt fått kämpa i motvind. Men en sammanställning som nättidningen Placera gjort visar att det finns stora skillnader mellan de bästa och sämsta småbolagsfonderna. Tittar man på avkastningen på tre år skiljer det nära 60 procentenheter mellan dem.

Den småbolagsfonden som gått bäst är Spiltan Aktiefond Småland som stigit med 37 procent på tre år. Fonden har förvaltats av Pär Andersson i 15 år och har som tumregel att minst hälften av bolagen som fonden investerar i ska ha en koppling till Småland.

"En förklaring till att fonden gått så bra kan vara att det är långt ifrån en renodlad småbolagsfond, till exempel då en stor del av de största innehaven i själva verket är riktigt stora bolag. Bland innehaven finns till exempel Hexpol, Essity, Astra Zeneca och Investor", skriver Placeras Ellinor Beckett.

På pallplats placerar sig också LMM Kavaljer Quality Focus och Cliens Småbolag. Den förstnämnda investerar i 20-35 kvalitetsbolag och har New Wave som största innehav, tillsammans med Pandora och Ratos. Cliens Småbolag har innehav som specialfettbolaget AAK och fastighetbolagen Castellum och Balder.

Fonder 1 år 3 år 5 år
Spiltan Aktiefond Småland 5% 37% 117%
LMM Kavaljer Quality Focus 10% 36% N/A
Cliens Småbolag 6% 26% 120%
Odin Small Cap 1% 16% N/A
Cliens Microcap 0% 14% N/A
Nordea Småbolagsfond 1% 13% 79%
Öhman Sweden Micro Cap 5% 13% 68%
SEB Sverige Småbolag C/R 3/ 13% 105%
Humle Småbolagsfond N/A 11% 84%
Odin Sverige 1% 11% 81%


I andra änden av listan hittas Handelsbanken Svenska Småbolag som är ner med 19 procent på tre år och Consensus Sverige Select som tappat 23 procent. Fondernas tapp sticker ut, då fonden som gått tredje sämst, Strand Småbolagsfond, endast fallit med 7 procent på tre år.

"Värt att nämna är att den sistnämnda (Consensus Sverige Select) vid slutet av 2021 slog alla fonder i topp på den nuvarande listan", skriver Ellinor Beckett.

Fonder 1 år 3 år 5 år
Consensus Sverige Select -16% -23% -16%
Handelsbanken Svenska Småbolag -6% -19% 31%
Strand Småbolagsfond -13% -7% 27%
Lancelot Avalon 1% -7% 53%
Indecap Guide -8% -6% 35%
Case Småbolagsfond -2% -5% 30%
Länsförsäkringar Småbolag Sverige -5% -5% 84%
Swedbank Robur Småbolagsfond -4% -4% 67%
Simplicity Småbolag Sverige -2% -2% 50%
Storebrand Sverige Småbolag Plus 1% -1% N/A

"Jag tycker det säger något om fonder och aktiv förvaltning. Vi vill ha fonder som avviker från index, eftersom det är det vi betalar för. Men alla fonder kan ju såklart inte överträffa index och samtidigt som att fonden som går bäst under en period lika gärna kan gå sämst en annan", skriver Ellinor Beckett och fortsätter:

"Utifrån det resonemanget kan man antingen välja en indexfond, men är man lite intresserad tycker jag att man ska lägga några minuter på att titta på fondens innehav och undersöka vilken fond som gått bäst på ett, tre, fem och kanske till och med tio år."

Hon tillägger också att indexfonderna har gått relativt dåligt och tar Plus Småbolag Sverige Index som exempel, som ökat 4 procent på tre år.

"De har en betydligt lägre andel industribolag i sina fonder och mer fastigheter, vilket inte varit särskilt bra de senare åren. Däremot skulle det kunna vara precis det man vill ha framöver", skriver hon.

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -