NVIDIA
UPPGES UTVECKLA CPU:S MED ARMS TEKNIK, INTEL PRESSAS (NY) (Direkt)

2023-10-23 21:37

(Tillägg: stycke 7-9)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nvidia har börjat utveckla centrala processorenheter (CPU:s) till datorer, som ska använda Microsofts operativsystem Windows. I processorenheterna ska även Arms teknik ingå.

Det rapporterar Reuters, som hänvisar till källor.

Satsningen av Nvidia, som på sistone rönt uppmärksamhet med sina AI-chip, beskrivs vara en del av Microsofts arbete med att stötta chipbolag att bygga processorer med hjälp av Arms teknik för Windows-datorer.

Microsofts plan tar sikte på Apple, som nästan har dubblat sin marknadsandel på tre år sedan lanseringen av bolagets egna chip för Mac-datorerna. Apples egna chip ska nyttja Arms teknik, enligt nyhetsbyrån.

Vidare skriver Reuters att AMD också avser att tillverka chip för PC:s med teknik från Arm. I nuläget finns även Qualcomm, som tillverkar chip med Arms teknik för laptops. Qualcomm uppges därtill planera att ge fler detaljer om ett "flaggskeppschip", men vid vilken tidpunkt framgår inte.

AMD och Nvidia kan börja sälja sina chip för PC:s under 2025.

Microsoft har uppmuntrat chipbolag att tillverka avancerade AI-funktioner i sina CPU:s, eftersom bolaget ser att AI blir en alltmer viktig del av Windows.

Enligt Reuters finns det ingen garanti att Microsoft och chipbolagen går vidare med planerna. Mjukvaruutvecklare har spenderat decennier och miljarder dollar för att skriva kod för Windows som går på så kallade x86-chip. Dessa chip ägs av Intel, men licensieras till AMD. Datorkod för x86-chippen kommer inte automatiskt att fungera på Arm-baserade chip, varför övergången kan bli utmanande.

Under 2016 gick Microsoft och Qualcomm ihop för att möjliggöra flytten av Windows till Arms processorteknik, där Qualcomm fick ett exklusivitetsavtal att utveckla Windows-kompatibla chip till 2024. Microsoft har även uppmuntrat andra att göra ett intåg på marknaden när exklusivitetsavtalet med Qualcomm löper ut, enligt Reuters källor.

Intel har länge haft ett starkt grepp om PC-marknaden med sina chip. Efter släppet av Reuters nyhet, pressades Intel-aktien från -0,7 procent till -3,4 procent strax efter klockan 21.35.

För Microsofts aktie syntes ingen noterbar rörelse, likaså för Apples aktie, samtidigt som Nvidias uppgång mattades av och aktien stod marginellt högre än innan nyhetssläppet. AMD-aktien reagerade negativt på nyheten och sjönk. Arm tog ett tydligt kliv uppåt och lyfte nästan 6 procent. Qualcomm var oförändrad.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


NVIDIA - I dag

{point.key}

Advanced Micro Devices - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Arm Holdings ADR - I dag

{point.key}

Intel - I dag

{point.key}

QUALCOMM - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -