Espiria SDG Solutions A
Espiria SDG Solutions ökade 0,2 procent i juli - tog in Solaredge i portföljen (Finwire)

2023-08-07 11:30

Fonden Espiria SDG Solutions steg 0,2 procent i juli, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 0,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 6,8 procent och är därmed sämre än index som har ökat 16,8 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Under månaden bidrog de räntebärande placeringarna mest till den positiva avkastningen. Den starka utvecklingen för internationella aktier i lokala valutor dämpade fondens avkastning på grund av en relativt stark svensk krona.

De främsta positiva bidragen till fondens utveckling var Volvo Cars, Coursera och Kahoot. Både Volvo Cars och Kahoot steg 16 procent, Volvo Cars mot bakgrund av en stark kvartalsrapport och Kahoot till följd av ett uppköpsbud.

I den negativa vågskålen återfanns samtidigt främst Essity, Microsoft och OX2.

Vidare skriver förvaltarna att vi nu börjar närma oss slutet på räntehöjningscykeln. I Sverige är dock inflationen högre jämfört med omvärlden och landet beskrivs därav ligga efter både USA och Europa i räntehöjningscykeln.

"Svenska BNP-siffror pekar på en tydlig inbromsning för den inhemska ekonomin också, kraftigare än förväntat. Sammantaget ser vi en låg eller obefintlig global tillväxt i närtid där förbättrade inflationssiffror så småningom leder till ett slut på den penningpolitiska åtstramningen", skriver förvaltarna.

Gällande portföljaktiviteten gjorde man en nyinvestering i amerikanska Solaredge.

"Solaredge erbjuder en intressant tillväxtprofil exponerad mot energiomställningen", menar förvaltarna.

Avslutningsvis skriver förvaltarna att det hittills under rapportsäsongen varit färre positiva överraskningar än vanligt. Större bolag med strukturell tillväxt i ryggen beskrivs ha visat på en bra intjäning medan medelstora företag i de flesta sektorer haft det tuffare, både med försäljningstillväxt och marginaler.

Framöver tror förvaltarna att vinstutvecklingen kommer vara dämpad vilket beskrivs göra att värderingsstödet för börserna är avtagande, något som talar för en begränsad potential på kort sikt.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Microsoft, Infineon Technologies och Danone med portföljvikter om 5,5, 4,3 respektive 4,2 procent.

Gällande den geografiska fördelningen hade fonden störst exponering mot USA, därefter kom Sverige och Frankrike.

Största sektor var industri, följt av teknik och hälsovård.

Espiria SDG Solutions A, % juli, 2023
Fond MM, förändring i procent 0,2
Index MM, förändring i procent 0,4
Fond i år, förändring i procent 6,8
Index i år, förändring i procent 16,8

Filip Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

“Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.”



redaktion@finwire.org
© Copyright

Espiria SDG Solutions A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -