Ras på Istanbulbörsen och försvagning av liran efter valutgång (Finwire)

2023-05-15 13:31

Utgången i det turkiska president- och parlamentsvalet har inte mottagits särskilt väl av marknaden.

Medan opinionsundersökningarna pekade på seger för oppositionen visar siffrorna att sittande president Recep Tayyip Erdogan och hans parti AKP fortsatt har övertaget.

Presidentvalet är dock ännu inte avgjort då en andra valomgång väntar i slutet av maj, men Erdogan sitter i förarsätet efter att ha vunnit första rundan med ett antal procentenheter.

Detta utfall fick Istanbulbörsen att rasa som mest 6,4 procent, och liran att falla mot den lägsta nivån på två och ett halvt år mot dollarn. Den sura reaktionen beror på att marknaden hade hoppats på en seger för oppositionen och därmed en återgång till en mer vanlig ekonomisk politik.

"Detta är en stor besvikelse för investerare som hoppades på en seger för oppositionskandidaten Kilicdaroglu och en återgång till den ortodoxa ekonomiska politiken som han lovade", säger Hasnain Malik, chef för aktieanalys på Tellimer, enligt Reuters.

Erdogans ekonomiska politik har innefattat räntesänkningar trots en skyhög inflation. Ett sådant agerande riskerar bara att förvärra inflationen, snarare än att kyla ner den.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -