Didner & Gerge Aktiefond ökade 7,1 procent i november - Per Johansson ny medförvaltare (Finwire)

2022-12-16 08:48

Fonden Didner & Gerge Aktiefond steg 7,1 procent i november, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 7,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 22,3 procent och är därmed sämre än index som har minskat 20,7 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Simon Peterson.

Inledningsvis skriver förvaltaren att Stockholmsbörsen utvecklades väl under november. Atlas Copco, Dometic och Hexagon var största positiva bidragsgivarna till fondens utveckling under månaden. I den negativa vågskålen fanns Embracer, Securitas och Avanza.

Atlas Copco höll i mitten av månaden en kapitalmarknadsdag där de enligt förvaltaren upprepat sina finansiella mål att växa omsättningen i genomsnitt 8 procent över en cykel med fortsatt hög avkastning på sysselsatt kapital.

Atlas uppges dessutom ha ökat investeringar inom R&D vilket genererar högre organisk tillväxt. Aktien handlas till förhållandevis höga multiplar men är enligt förvaltaren fortsatt attraktiv givet bolagets styrkor och tillväxtpotential.

Vidare skriver Peterson att det nu är klart att Per Johansson blir ny medförvaltare till fonden.

"Han kommer närmast från Boden Capital och har tidigare grundat och varit investeringsansvarig för hedgefonden Bodenholm tillsammans med Brummer & Partners 2015–2020. Per har även en mångårig bakgrund som analytiker och förvaltare på den amerikanska fondjätten Fidelity i London, Boston och Hongkong. Per har ett gediget aktieintresse och en lång erfarenhet av aktieanalys och förvaltning. Didner & Gerges investeringsfilosofi som bygger på aktiv förvaltning, egen analys och en långsiktig placeringshorisont, passar väl med Pers bakgrund", skriver förvaltaren.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Atlas Copco, Hexagon och Handelsbanken med portföljvikter om 7,3, 5,9 respektive 5,6 procent.

Didner & Gerge Aktiefond, % november, 2022
Fond MM, förändring i procent 7,1
Index MM, förändring i procent 7,3
Fond i år, förändring i procent -22,3
Index i år, förändring i procent -20,7

Isabella Millings
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Didner & Gerge Aktiefond - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -