ENERGI
DEN VÄRSTA GLOBALA KRISEN I HISTORIEN ÄR HÄR - IEA (Direkt)

2022-10-13 12:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) "Skoningslöst" marknadsstörande krafter radar upp sig samtidigt som världen kämpar för att navigera igenom historiens värsta globala energikris, skriver Internationella energimyndigheten IEA i månadsrapporten för oktober som utkom på torsdagen.

Planen som aviserats av oljekartellen Opec+ om att kraftigt minska oljeproduktionen har lett till att tillväxtprognosen för oljebranschen sänkts för resten av året och det nästkommande. Detta har bidragit till högre priser på marknaden och förvärrat den volatilitet som redan lett till oro för energisäkerheten.

Priserna kan visa sig vara brytpunkten för en världsekonomi på randen till recession, skriver IEA, som sänkte prognosen för världens oljeefterfrågan i samband med månadsrapporten.

För 2023 sänks prognosen med 470.000 fat per dag ytterligare från förra månadens rapport, till 1,7 miljoner fat per dag. Justeringen nedåt stöds av ytterligare nedjusterade uppskattningar för BNP från flera stora institutioner, där recession nu väntas i flera europeiska länder. Den dagliga efterfrågan i oljemarknaden uppgår till omkring 100 miljoner fat under de förhållanden som rådde inför pandemin.

Vid tidigare stora oljeprisuppgångar har detta följts av ökade investeringar och sedermera ett större utbud från producenter utanför Opec, men den här gången kan det bli annorlunda, enligt IEA.

Amerikanska skifferproducenter, som traditionellt har varit mest lyhörda för marknadsförändringar, kämpar just nu med försörjningskedjor och kostnadsuppgångar.

Nedskärningen från Opec+ ökar energisäkerhetsriskerna för hela världen, enligt IEA. Även med lägre efterfrågeförväntningar kommer det att kraftigt minska en välbehövlig uppbyggnad av oljelager under resten av detta år och in i första halvåret 2023.

Den senaste vågen av marknadsstörande faktorer understryker att energisäkerheten är lika viktig idag som den var vid IEA:s grundande för 48 år sedan, skriver myndigheten.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -