KINDRED
SIKTAR PÅ MARKNADSLEDARSKAP NEDERLÄNDERNA NÄSTA ÅR -VD (Direkt)

2022-09-14 10:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter en framgångsrik återlansering i Nederländerna siktar speloperatören Kindred på att utmana om marknadsledarskap i landet redan under slutet av nästa år.

Det säger Kindreds vd Henrik Tjärnström till Nyhetsbyrån Direkt inför bolagets kapitalmarknadsdag i London senare under onsdagen.

Kindred presenterade på onsdagsmorgonen nya finansiella mål för 2025 och aktien lyfter i den inledande handeln på en i övrigt svag börs. Målen innefattar intäkter på över 1,6 miljarder pund, en underliggande ebitda-marginal på 21-22 procent, och en utdelningspolicy på 75-100 procent av fritt kassaflöde efter förvärv. Tidigare har Kindred haft en utdelningspolicy om 75 procent i snitt över tid.

Grunden för de finansiella målen är den strategiska plan som bolaget ska presentera under sin kapitalmarknadsdag.

"Vi ska fortsätta växa snabbare än marknaden på våra kärnmarknader. Vi ska få avkastning på de investeringar vi gjort i Relax Gaming och vår sportboksplattform som ska rullas ut över de kommande åren", säger Kindreds vd Henrik Tjärnström till Direkt.

Utöver de nya finansiella målen passade Kindred även på att guida för det tredje kvartalet. Speloperatören uppskattar att intäkterna för tredje kvartalet 2022 kommer att ligga i intervallet 270 till 280 miljoner pund. Underliggande ebitda för tredje kvartalet beräknas samtidigt ligga i intervallet 37 till 42 miljoner pund.

Jämfört med tredje kvartalet i fjol låg intäkterna (mätt som spelöverskott) på 298,4 miljoner pund, medan bolagets ebitda kom in på 84,1 miljoner pund.

Det dagliga spelöverskottet för koncernen, till och med 11 september 2022, var 212 procent längre än det dagliga genomsnittet för tredje kvartalet ifjol.

"I fjol hade vi Nederländerna för hela tredje kvartalet och i år har vi haft en gradvis upprampning. Vi hade även ett EM i fjol", säger Henrik Tjärnström.

Tittar man på siffrorna exklusive Nederländerna ökade spelöverskottet för koncernen 7 procent i konstant valuta.

Redan i samband med bolagets andra kvartal uttalade sig Kindred kring den nederländska marknaden. Då var målsättningen att mot slutet av året vara tillbaka inom topp tre vad gäller spelöverskott. Något som nu upprepas av vd:n.

"Vi är på väg att nå en 'topp-tre-position' redan det här året, och vi siktar på att utmana om marknadsledarskap redan under slutet av nästa år."

För helåret lyfts det stundande världsmästerskapet i fotboll som spelas i november-december fram som en höjdpunkt för det fjärde kvartalet.

"Det blir väldigt spännande att se. EM i fjol nådde inte riktigt upp till förväntningarna för varken tv-bolagen eller för oss spelbolag", säger vd:n och fortsätter:

"Vi förväntar oss att VM ska vara det jätteevenemang som det alltid brukar vara. Det ligger i en bra tidszon för Europa som är vår huvudmarknad."

För att ett VM ska kunna genomföras under vintermånaderna, i stället för under sommaren som vanligtvis är normen, har de europiska storligornas spelscheman komprimerats, något vd:n också lyfter som positivt.

"Schemaläggningen av sport är högre nu och det spiller över på tredje kvartalet."

I samband med Kindreds rapport för andra kvartalet kommunicerade bolaget att de inte sett ett några tecken på en avmattning vad gäller kunders spelande, något som fortfarande är fallet, enligt vd:n.

"Vi har fortfarande inte sett några tecken på en avmattning och det skulle stämma med vad vi sett under tidigare ekonomiskt turbulenta perioder, vi har inte sett någon tydlig påverkan på vår verksamhet, men det återstår att se exakt hur det blir nu under de kommande månaderna och kvartalen", säger Henrik Tjärnström och konstaterar att de skenande energipriserna förmodligen inte fått fullt genomslag i plånböckerna ännu.

Kindred har länge omgärdats av spekulationer kring en försäljning sedan största ägaren Corvex utökat sin position och uppmanat styrelsen att utvärdera strategiska alternativ, inklusive det potentiella värde som kan uppnås genom en försäljning eller en sammanslagning.

" Det skrivs mycket, men jag kan inte kommentera det."

Samtidigt passade Henrik Tjärnström på att köpa svenska depåbevis för närmare 5 miljoner kronor i mitten på augusti.

Det kanske man kan tolka som att det inte är något bud som förhandlas för tillfället?

"Jag har en lång tro på bolaget och är övertygad om att vi har en solid strategisk plan och att vi har många delar i den som kommer leverera stort värde under kommande åren. Jag är väldigt optimistisk över vår framtid."

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt AB


Kindred Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -