RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR UPP, NORGES BANK HÖJDE 50 PKT (Direkt)

2022-08-18 11:16

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna stiger på torsdagen, medan dollarn stärkts lite mot euron. Tyska räntor handlas 4-5 punkter högre.

Inflationstakten i euroområdet steg till 8,9 procent i juli jämfört med 8,6 procent i juni. Kärninflationen steg till 4,0 procent från 3,7 procent, båda i linje med de preliminära utfallen.

Det är fortsatt semestertider i Centraleuropa, men några ECB-ledamöter har brutit stiltjen på torsdagen.

Isabel Scnhabel, ledamot i direktionen, sade i en Reuters-intervju att inflationsutsikterna inte har förbättrats sedan de höjde med 50 punkter i juli, och indikerade att det kan vara aktuellt med en ny "dubbelhöjning" i september.

Inte ens en recession skulle i sig vara tillräckligt för att dämpa inflationstrycket.

"I juli höjde vi med 50 punkter eftersom vi var bekymrade över inflationsutsikterna. Den oro vi kände i juli har inte lättat… jag tror inte att utsikterna har förändrats i grunden", sade hon.

Inflationstrycket kan stiga ytterligare och stanna kvar längre, och det kommer att ta tid att få ned inflationen till 2 procent, sade hon.

Marknaderna prisar in 55 punkter i september och totalt 118 punkter till årsskiftet.

Norges Bank höjde sin styrränta med 50 punkter till 1,75 procent, vilket var som väntat vilket gjorde att reaktionen i den norska kronan i stort uteblev.

De konstaterade att inflationen har varit högre än väntat och ligger klart över målet, det är hög aktivitet och lite ledig kapacitet i norsk ekonomi samtidigt som arbetslösheten är låg.

"Det finns behov av en klart högre ränta för att dämpa trycket i norsk ekonomi och få ned inflationen mot målet", sade centralbankschef Ida Wolden Bache, och ser en ny höjning i september.

Nordea skrev att det Norges Bank vid detta "mellanmöte" agerade mer än signalerat i juni, efter att kärninflationen överraskat på uppsidan under sommaren.

"Vi tror att Norges Bank levererar ännu en 50-punktershöjning i september, innan de återgår till 25-punktershöjningar från november och framåt. Toppen för styrräntan kommer troligen att ligga runt 3 procent, med balanserade risker", skrev Nordea.

Data på torsdagen visade att oljeinvesteringarna väntas dras upp för 2022-2023, men fortsatt under 2021 års nivå.

BNP ökade med 0,7 procent andra kvartalet, vilket var lite lägre än Norges Bank väntat sig.

USA-räntorna sjönk i korta änden efter Fed-protokollet på onsdagen, som i viss mån tolkades mjukt, med dess betoning på inkommande data för vägen framåt.

Den tvååriga statsobligationen sjönk 8 punkter men har därefter stigit något och är netto 6 punkter ned. Tioåringen är 2 punkter ned.

SEB skrev i en kommentar att protokollet egentligen inte innehöll så mycket nytt jämfört med anförande och pressträff i samband med mötet. Vi har därefter också fått såväl ett lågt KPI-utfall som en stark jobbrapport som komplicerar bilden för Fed.

"Protokollet visar att Fed står inför en svår balansakt mellan ytterligare uppåtrisker för inflationen på kort sikt, och långsiktiga nedåtrisker för tillväxten och en försenad respons i inflationen", skrev SEB.

Ledamöterna såg generellt ett behov av att dra upp räntan till restriktiv nivå för att positionera sig att kunna svara på nya uppåtrisker för inflationen och risken för att inflationsförväntningarna blir mer inbäddade.

"Men många ledamöter såg också en risk för att Fed skulle strama åt för mycket givet den långa eftersläpningen i de penningpolitiska effekterna på ekonomin. Detta stödjer ett mer databeroende angreppssätt", skrev SEB.

Den starka jobbrapporten för juli var inte något som Fed hade väntat sig att se, och frågan om hur mycket Fed kommer att behöva höja och hur länge kommer att bero på hur snabbt tillväxten och arbetsmarknaden bromsar in under andra halvåret.

De lutar fortsatt åt att Fed höjer med 50 punkter i september och att räntan ligger på 3,25-3,50 procent vid årsskiftet.

Enligt CME Fedwatch Tool står marknaden och väger mellan 50 och 75 punkter vid septembermötet, med svag övervikt för 50 just nu.

Innan det mötet får vi ytterligare ett KPI-utfall och en jobbrapport. Vi har även den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole med möjlighet att putta förväntningarna i önskad riktning.

Under torsdagseftermiddagen kommer Philadelphia Fed Index för augusti, veckosiffrorna över antalet nya arbetslösa samt försäljning av befintliga bostäder i juli.

             torsdag kl 11.10 (onsdag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    10:4182  (10:3847)  EUR/USD    1:0169  (1:0185)
EUR/SEK    10:5960  (10:5785)  USD/JPY    135:22  (135:23)
Ty obl 2      0,76     (0,71)  Ty obl 10    1,11    (1,08)
US obl 2      3,28     (3,34)  US obl 10    2,88    (2,89)
Sv obl 2      1,83     (1,79)  Sv obl 10    1,48    (1,44)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -