NORGES BANK
HÖJER STYRRÄNTA 50 PUNKTER TILL 1,75% (NY) (Direkt)

2022-08-18 10:07

(tillägg: från stycke fyra)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Norges Bank höjer sin styrränta, folioräntan, med 50 punkter, till 1,75 procent (1,25).

Enligt TDN Direkts prognosenkät spådde sex av sju tillfrågade analytiker att räntan höjas med 50 punkter, medan en spådde en höjning med 25 punkter.

Norges bank konstaterar att så som direktionen bedömer utsikterna och riskbilden så kommer styrräntan sannolikt höjas igen i september.

Inflationen har varit högre än väntat och ligger klart över målet. Det är hög aktivitet och lite ledig kapacitet i norsk ekonomi. Arbetslösheten har sjunkit mer än väntat och ligger på en mycket låg nivå.

"Det finns behov av en klart högre ränta för att dämpa trycket i norsk ekonomi och få ned inflationen mot målet", säger centralbankschef Ida Wolden Bache i en kommentar.

De noterar att prisuppgången har varit brett baserad och kan innebära att inflationsuppgången dröjer kvar, vilket talar för en snabbare höjningstakt än vad som sågs i juni.

Samtidigt råder stor osäkerhet om utsikterna. Högt resursutnyttjandet och höga internationella priser kan tala för än högre inflation. Å andra sidan kan ränteuppgången och inflationen ge en snabbare dämpning på bostadsmarknaden och hushållens konsumtion än antagits. Det finns också en ökad risk för en snabbare inbromsning globalt, skriver de.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -