På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Finansdepartementet sänker BNP-prognosen för 2023 (Finwire)

2022-08-18 15:21

Rysslands olagliga invasion av Ukraina har lett till en ökad ekonomisk osäkerhet, och en konjunkturnedgång är att vänta i Sverige och omvärlden. Det visar Finansdepartementets senaste prognos för den ekonomiska utvecklingen, som finansminister Mikael Damberg presenterar vid regeringsöverläggningarna på Harpsund i dag.

Svensk ekonomi väntas växa med 2,3 procent i år, vilket är något högre än bedömningen i Finansdepartementets föregående prognos från juni som låg på 1,9 procent. Däremot bedöms BNP-tillväxten bli lägre nästa år och uppgå till 0,4 procent mot tidigare beräknade 1,1 procent. Den låga tillväxten beror framför allt på en mycket svag utveckling av hushållens konsumtion.

– Vi ser en konjunkturnedgång för svensk ekonomi med lägre tillväxt, hög inflation och förhöjd arbetslöshet. Nu står vi inför en avgörande tid. Det kommer att krävas prioriteringar och en ansvarsfull finanspolitik framöver, säger Mikael Damberg i ett pressmeddelande.


Nyckeltal (prognos från juni inom parantes), % 2022 2023
BNP 2,3 (1,9) 0,4 (1,1)
KPIF 7,3 (6,1) 3,9 (2,9)
Arbetslöshet 7,6 (7,5) 7,7 (7,4)
Styrränta 0,67 (0,40) 2,00 (1,29)
Källa: Finansdepartementet


Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -