På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

RÄNTOR/VALUTOR
SÄMRE KONJUNKTURSUTSIKTER, SJUNKANDE RÄNTOR (Direkt)

2022-08-10 10:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska räntor sjunker betydligt, främst i den korta änden. Amerikanska samt europeiska räntor faller också tillbaka, om än inte lika mycket. Dollarn visar små förändringar inför USA:s KPI-inflation i eftermiddag.

I en uppdaterad prognos som publicerades under onsdagsförmiddagen bedömer Konjunkturinstitutet att den svenska ekonomin går in i en lågkonjunktur nästa år.

Ökad press på hushållen efter rekordhög inflation gör att hushållen drar ner på konsumtionen i höst och vinter. KI ser ingen kortsiktig avmattning i inflationstakten då KPIF- inflationen väntas uppgå till 7,2 procent i år och 3,4 procent nästa år.

BNP väntas öka med 2,4 procent i år och 0,5 procent nästa år.

I prognosen i juni spådde KI att BNP skulle öka 1,9 procent i år och 1,2 procent nästa år.

"Sammantaget ställer detta Riksbanken inför en svår balansakt i valet av hur mycket penningpolitiken bör stramas åt för att dels stävja inflationen och de höga inflationsförväntningarna, dels undvika att lågkonjunkturen nästa år blir alltför djup", skriver KI.

Vidare för svensk del så sjönk produktionen i näringslivet med 0,1 procent i juni jämfört med månaden före. I årstakt ökade produktionen med 5,4 procent.

Hushållens konsumtion minskade med 0,4 procent i juni jämfört med maj. Det är dock efter flera månader av stark ökning i konsumtionen.

"För hela kvartalet är konsumtionen upp 1,5 procent jämfört med kvartalet innan och 6,2 procent i årstakt. Den starka konsumtionstrenden står i skarp konstrast mot det låga konsumentförtroendet", skrev Torbjörn Isaksson på Nordea.

"Statistiken i dag från SCB visar nya signaler om att tillväxten bromsar in, men det kommer inte att stoppa Riksbankens räntehöjningar", skrev Alexandra Stråberg på Länsförsäkringar.

Svenska statsobligationsräntor står cirka 4-7 punkter lägre än vid tisdagens stängning, tioåringen noteras till 1,37 procent.

Inflationen i Norge fortsätter att vara högre än prognoser. Konsumentpriserna steg 1,3 procent i juli jämfört med månaden före. I årstakt steg priserna 6,8 procent.

Kärninflationen var 4,5 procent i juli, långt över Norges Bank egna prognos om en kärninflation på 3,2 procent. Takten i kärninflation är den högsta sedan Norges statistikbyrå började med mätningarna, det tidigare rekordet var 3,7 procent.

Nordea skrev i ett kundbrev att den fortsatt höga inflationstakten ökar pressen på Norges Bank att snabba på räntehöjningarna.

"Vi räknar efter i dag med att Norges Bank höjer räntorna med 50 punkter vid nästa veckas policymöte. Om inte, så är en höjning med 50 punkter vid septembermötet också aktuellt", skrev Nordea i ett kundbrev.

Trots Norges Bank tidigare guidning om 25 punkter vid augustimötet så tror även SEB på en 50 punkter höjning i nästa vecka.

"Högre inflationstryck såväl inrikes som globalt i kombination med en stark arbetsmarknad kommer sannolikt att övertyga Norges Bank om att leverera ytterligare en 50 punktershöjning vid mötet den 18 augusti", skrev SEB i en kommentar.

Den norska kronan stärks på inflationsstatistiken samtidigt som den tvååriga räntan står cirka 6 punkter högre.

I Danmark steg priserna 8,7 procent i juli jämfört med samma månad föregående år. I juni var inflationstakten 8,2 procent.

På agendan i eftermiddag står KPI-inflation från USA. Inflationstakten väntas ha minskat från 9,1 till 8,7 procent i juli. Kärninflationen väntas dock stiga från 5,9 till 6,1 procent.

Deutsche Bank tror också på en kärninflation på 6,1 procent.

"Kärn-KPI kommer i stor utsträckning att påverka marknadens förväntningar för den närtida banan i åtstramningen, nämligen om FOMC ska höja med 75 punkter igen i den 21 september eller dra ned takten till 50-punktershöjningar, som vi tror för närvarande", skriver Deutsche Bank.

Pimco-ekonomen Tiffany Wilding noterar även hon att inflationstakten kommer att avgöra Feds agerande. Sannolikheten för en mjuklandning minskar dock snabbt eftersom inflationsutsikterna blivit mer osäkra.

       onsdag kl 10.35 (tisdag kl 16.15)
      ===================================
USD/SEK  10:1592 (10:1396) EUR/USD  1:0214 (1:0239)
EUR/SEK  10:3793 (10:3820) USD/JPY  134:99 (135:00)
Ty obl 2   0,47   (0,49) Ty obl 10  0,90  (0,95)
US obl 2   3,23   (3,25) US obl 10  2,77  (2,80)
Sv obl 2   1,79   (1,85) Sv obl 10  1,79  (1,41)

Karl Westroth +46851917918

Nyhetsbyrån Direkt AB


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -