På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

PriorNilsson Sverige Aktiv ökade 10,97 procent i juli - Alfa Laval nytt innehav (Finwire)

2022-08-10 13:48

Fonden PriorNilsson Sverige Aktiv steg 10,97 procent i juli, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 12,05 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 16,61 procent och är därmed bättre än index som har minskat 18,77 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Initialt skriver förvaltaren att huvudförklaringen till uppgången under juli var de svaga konjunktursiffrorna vilket tolkades positivt då man förväntar sig mindre hökaktiga centralbanker framöver. Långräntorna föll under juli vilket gav stöd till månadens uppgång, inte minst för fastighetsbranschen som annars haft ett tungt år.

Rapportsäsongen är nu snart över och bolagen presenterade rapporter i linje med förväntningar. Verkstadsbolagen visade på en god orderingång samt en bra försäljning men med något lägre marginaler drivet av bland annat ökade kostnader för insatsvaror och logistik.

Framöver tror förvaltaren att kärninflationen kommer att falla vilket kommer leda till att centralbankerna inte kommer behöva fortsätta med lika kraftiga räntehöjningar. Det stora frågetecknet är däremot konsumenternas köpkraft då kostnader för livsmedel, energi och räntor ligger kvar på höga nivåer.

Gällande aktiviteten i fonden har man ökat sina positioner i H&M, Avanza, Nordea samt tagit in Alfa Laval som nytt innehav. Fonden minskade sina innehav i AAK, Pandox, ABB och Gränges.

Största bidragsgivare under månaden var Atlas Copco, Volvo och Nibe.

Vid utgången av månaden var de tre största innehaven Volvo, Atlas Copco och Novo Nordisk med portföljvikterna 9,2, 8,2 respektive 8,1 procent.

De största sektorerna i fonden vid månadsskiftet var verkstadsindustri, finans och konsumentvaror med exponeringar om 39,4, 13,9 respektive 9,6 procent.

PriorNilsson Sverige Aktiv, % juli, 2022
Fond MM, förändring i procent 10,97
Index MM, förändring i procent 12,05
Fond i år, förändring i procent -16,61
Index i år, förändring i procent -18,77

Felicia Söderqvist
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

PriorNilsson Sverige A... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -