På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Evli GEM ökade 0,38 procent i juli - undervikt mot finanssektorn missgynnade relativavkastningen (Finwire)

2022-08-10 09:05

Fonden Evli GEM steg 0,38 procent i juli, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 2,55 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 14,34 procent och är därmed sämre än index som har minskat 8,13 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarteamet bestående av Hans-Kristian Sjöholm, Wilhelm Bruun, Marjaana Haataja och Kati Viljakainen.

På sektornivå gynnades fondens relativa avkastning av sina aktieval inom sällanköpsvaror, dagligvaror och kommunikationstjänster. Gällande sektorvikter missgynnades man av sin undervikt inom finans.

Gällande fondens geografiska allokering bidrog undervikten mot Kina positivt till den relativa utvecklingen. Samtidigt missgynnades fonden av sina aktieval i Taiwan och valutaeffekter från Kina.

På aktienivå kom positiva bidrag till relativavkastningen från att man inte ägt Tencent samt positionerna i Gujarat Narmada Valley Fertilizers & Chemicals och Intops.

I den negativa vågskålen fanns innehavet i A-Living Smart City Services samt avsaknaden av både TSMC och Samsung Electronics i portföljen.

Fondens tre största innehav vid månadsskiftet var Migros Ticaret, Gujarat Narmada Valley Fertilizers & Chemicals och China Medical System med portföljvikter om 1,59, 1,49 respektive 1,48 procent.

Största sektor var materialsektorn, följt av sällanköpsvaror och -tjänster samt informationsteknik.

Evli GEM, % juli, 2022
Fond MM, förändring i procent 0,38
Index MM, förändring i procent 2,55
Fond i år, förändring i procent -14,34
Index i år, förändring i procent -8,13

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Evli GEM B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -