RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR SVAGT UPP, DOLLARN TAPPAR NÅGOT (Direkt)

2022-08-09 10:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna handlas något upp på tisdagen, medan USA-räntorna planat ut. Dollarn är lite svagare medan börserna står på svagt minus.

Kinas militära övningar runt Taiwan fortsätter vilket fortsatt finns på radarn för marknaderna. FBI:s husrannsakan hos förre presidenten Donald Trump, med hänvisning till jakt på eventuellt saknade dokument, har också fått uppmärksamhet över natten, och påminner om att det snart är mellanårsval i USA.

Republikanerna antas gå fram i valet och väntas ta över majoriteten i representanthuset men kanske även i senaten, och Trump har fortsatt en roll att spela för många kandidater.

Fokus i veckan ligger dock närmast på USA-KPI på onsdagen, som sätter agendan för Feds agerande i närtid, och då främst nästa FOMC-möte den 21 september.

Den starka jobbrapporten i fredags, och kommentarer över helgen om att Fed inte är klara än, har väckt förväntningarna om att Fed åter kan höja med 75 punkter.

Efter New York Feds inflationsförväntningar på måndagen har dock prissättningen sjunkit tillbaka något för en 75-punktershöjning, och sätts nu till cirka 65 procent enligt CME Fedwatch Tool.

Inflationsförväntningarna på fem år sikt hos hushållen sjönk till 6,2 procent i juli jämfört med 6,8 procent i juni. De treåriga inflationsförväntningarna sjönk till 3,2 procent, jämfört med 3,6 procent i juni.

Ipek Ozkardeskaya på Swissquote skrev i en kommentar att inflationsförväntningarna är viktiga då de kan vara självuppfyllande. Fed-chefen Jerome Powell hänvisade också i juni just till New York Feds inflationsenkät som ett skäl till att gå mer aggressivt fram.

Det senaste utfallet för inflationsförväntningarna skulle därmed kunna ge viss lättnad för Fed, även om onsdagens KPI-utfall kommer att ha sista ordet vad gäller sentimentet.

"Ett utfall i linje med förväntningarna bör lugna ner de mest hökaktiga Fed-förväntningarna, medan ett utfall över förväntningarna, eller Gud förbjude, över förra månadens 9,1 procent, skulle skicka en ny chockvåg genom marknaden", skrev hon.

Just nu finns det dock förhoppningar om att nedgången i energi- och råvarupriserna kan ha en avkylande effekt på inflationen, men högre arbetskraftskostnader kan hålla uppe inflationen på obekvämt höga nivåer.

På tisdagens agenda står NFIB:s småföretagsindex, som även indikerar företagens prissättningsbeteende.

Även pundet visar små förändringar på tisdagen. Dave Ramsden, ledamot i Bank of Englands direktion, sade till Reuters att det är mer sannolikt att de fortsätter höja än att de är klara, även om några beslut inte fattats.

"Jag kommer att se till indikatorerna och bevis då vi närmare oss varje kommande möte", sade han.

Vid förra mötet höjde de med 50 punkter, den kraftigaste höjningen sedan 1995 och den sjätte höjningen i rad.

Ramsden erkände att det slår hårt mot de disponibla inkomsterna.

"Vi vet att det vi gör adderar till en redan mycket utmanande miljö. Men vår bedömning är att vi behövde agera kraftfullt för att säkra att inflationen inte blir inbäddad", sade han.

Svenska räntor handlas 2-3 punkter upp, medan kronan tappat något mot euron. Här inväntas Prosperas inflationsenkät på torsdag och KPIF-utfallet för juli på fredag, med en väntad nedgång men där kärninflationen (KPIFXE) väntas stiga.

             tisdag kl 10.00 (måndag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    10:1495  (10:1472)  EUR/USD    1:0206  (1:0197)
EUR/SEK    10:3592  (10:3582)  USD/JPY    134:94  (134:52)
Ty obl 2      0,45     (0,42)  Ty obl 10    0,91    (0,87)
US obl 2      3,20     (3,18)  US obl 10    2,77    (2,77)
Sv obl 2      1,82     (1,78)  Sv obl 10    1,39    (1,36)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -