På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NIBE
BRANSCHENS TOTALA FÖRSÄLJNING VÄRMEPUMPAR -12% 2 KV (Direkt)

2022-07-08 09:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Försäljningen av värmepumpar på den svenska marknaden sjönk totalt med 12 procent i antal enheter under det andra kvartalet 2022, jämfört med det andra kvartalet 2021. Under det första halvåret gick försäljningen ned 1 procent.

Det framgår av ett pressmeddelande från branschorganisationen Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, SKVP.

Inom kategorin Luft-vattenvärmepumpar sjönk försäljningen med 7 procent totalt i segmenten villa och fastigheter, vätska-vattenvärmepumpar (även kallade bergvärmepumpar) gick ned 3 procent medan försäljningen av frånluftsvärmepumpar minskade 25 procent under det andra kvartalet.

SKVP konstaterar i pressmeddelandet att värmepumpsförsäljningen för första halvåret 2022 är i paritet med första halvåret 2021.

"Andra kvartalet ser vi tyvärr en inbromsning, främst i segmentet frånluftsvärmepumpar, jämfört med 2021. Nedgången kan reflektera svårigheten att få fram komponenter i den omfattning som behövs för att fylla marknadens behov av värmepumpar, då vi vet att efterfrågan är högre än leveransförmågan. Orsakerna kring nedgången för frånluftsvärmepumpar måste analyseras vidare för att se om det är en tillfällig nedgång eller om det kan finnas andra orsaker bakom nedgången i andra kvartalet", skriver SKVP.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


NIBE Industrier B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -