På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Humle Småbolagsfond minskade 13,4 procent i juni - deltagit i börsintroduktionen av Engcon (Finwire)

2022-07-06 11:08

Fonden Humle Småbolagsfond minskade 13,4 procent i juni, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 14,4 procent. På rullande tolv månader har fonden minskat 14,8 procent och är därmed bättre än index som har minskat 22,8 procent under samma period. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Petter Löfqvist.

Inledningsvis skriver förvaltaren att marknadens fokus har under första halvåret, utöver kriget i Ukraina, varit på inflation, räntor, centralbankspolitik, nya covid-nedstängningar i Kina, råvarupriser samt en förväntad recession framgent.

Förvaltaren beskriver hur skuldsättningen har blivit ett nytt rött skynke på marknaden och räntorna på företagsobligationer har stigit kraftigt. Samtidigt har likviditeten på kreditmarknaden har försvunnit nu när centralbankerna in stödköper längre.

Förvaltaren tar även upp värderingen på småbolag kontra storbolag. Idag värderas småbolag i snitt till ett P/E-tal på 13,7 vilket är lågt i ett historiskt perspektiv. Historiskt har småbolag handlats till en P/E-multipel på 18,6. Vinstförväntningarna ligger fortfarande på höga nivåer och den underliggande känslan är enligt förvaltaren att marknaden förväntar sig att analytiker kommer justera ned vinster.

Bästa sektorer för fonden blev Hälsovård och Stabila Konsumentvaror. Svagaste sektorer blev istället Fastigheter, Finans och Energi.

Starkaste enskilda innehav blev Iconovo som avancerade 31 procent. Starkaste bidrag totalt sett under månaden kom från Sobi, Iconovo och Axfood. De största negativa bidragen kom istället från Addlife, NP3 och Nyfosa.

Under månaden tillkom ett nytt innehav där fonden valde att delta i börsintroduktionen av Engcon.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet AAK, Trelleborg och Axfood med portföljvikter om 5,04, 4,91 respektive 3,59 procent.

Vid tidpunkten hade portföljen störst sektorexponering mot industri, teknik och sjukvård med vikter om 30,98, 26,73 respektive 11,85 procent.

Humle Småbolagsfond, % juni, 2022
Fond MM, förändring i procent -13,4
Index MM, förändring i procent -14,4
Fond 1 år, förändring i procent -14,8
Index 1 år, förändring i procent -22,8

Joel Johansson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Humle Småbolagsfond A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -