TYSKLAND
SCHOLZ TRÄFFAR ARBETSMARKNADENS PARTER PÅ MÅNDAG (Direkt)

2022-07-01 14:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har bjudit in företrädare för landets fackförbund och arbetsgivare till finansdepartementet på måndag för att försöka få till "samordnade åtgärder" mot den rusande inflationen.

Det rapporterar Politico.

Scholz har uppmanat parterna att agera tillsammans för att avvärja en löne-prisspiral. Nu har förbundskanslern erbjudit ett eget bidrag till en sådan överenskommelse - om fackföreningarna avstår från att kräva höga löneökningar i kommande kollektivavtalsrundor och istället går med på små löneökningar plus engångsbonusbetalningar, skulle regeringen kunna göra de senare skattefria.

Näringslivet uppges gilla idén, men inte finansminister Christian Lindner (FPD), som anser att det vore svårt att finansiera förslaget. Han har också ifrågasatt om det för det första behövs sådana flagranta subventioner till företagen, inklusive dem som gör stora vinster.

Andra kritiker noterar att endast hälften av alla tyska arbetare omfattas av kollektivt förhandlade avtal, så åtgärden skulle inte vara så bred att den omfattar alla.

Lindner, som inte är emot sin chefs idé om samordnade åtgärder, vill hellre se "riktade instrument" istället.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -