MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2022-07-01 13:44

MÅNDAG DEN 4 JULI

=================

- Tyskland: handelsbalans maj kl 8.00

Den tyska exporten har pendlat mellan plus och minus hittills i år och gäckat analytikerna varje månad. I april ökade exporten 4,4%, betydligt över förväntningarna på +1,5%. Månaden före sjönk exporten med 3,3%, vilket var ett svagare utfall än väntade -2,0%.

Nu inför maj-utfallet väntar sig bedömare att exporten återigen föll, med 1,5%.

TISDAG DEN 5 JULI

=================

- Australien: räntebesked kl 6.30

Australiens centralbank, RBA, väntas höja sin styrränta med ytterligare 50 punkter, till 1,35%, efter en lika stor, och oväntad, höjning vid sitt senaste möte i början av juni. Inför junimötet låg förväntningarna på en 25-punktershöjning.

RBA-chefen Philip Lowe sade i samband med junihöjningen att inflationen i Australien har stigit betydligt och att även om den var lägre än i flera andra ekonomier var den högre än väntat.

"Globala faktorer inklusive covidrelaterade störningar i leveranskedjor och kriget i Ukraina ligger bakom mycket av ökningen. Men inhemska faktorer spelar också en roll med kapacitetsbegränsningar i vissa sektorer och en stram arbetsmarknad som bidrar till en press uppåt på priser", sade Philip Lowe.

Den 21 juni upprepade Lowe sitt budskap om att invånarna i landet bör förbereda sig för fortsatta räntehöjningar på grund av den accelererande inflationen. Han betonade att kommande räntebeslut kommer baseras på inkommande data om ekonomin.

Lowe sade att han väntar sig att inflationen ökar till 7% i slutet av året, men att den sedan minskar tidigt i 2023.

"Räntan är fortfarande väldigt låg för en ekonomi med låg arbetslöshet och hög inflation", sade Lowe, med tillägget att RBA "inte är på en förutbestämd räntebana", utan att hur snabbt och hur mycket de höjer räntor kommer att bero på inkommande data".

Han sade vidare att de kommer att studera hur hushållen reagerar på stigande räntor och agera utefter det.

- Silf/Swedbank: tjänste-PMI juni kl 8.30

Låg i maj kvar på 68,2, långt över det historiska snittet, vilket visade på en fortsatt stark tjänstekonjunktur.

Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex, noterade i samband med maj-utfallet att kostnadsökningar och stigande leveranstider inte hade hindrat tjänstesektorn från att expandera.

Samtidigt konstaterade han att nedåtriskerna har ökat nu när hushållens konsumtionsutrymme begränsas "på grund av den höga inflationen samtidigt som fastighetsmarknaden står inför ökade utmaningar i och med ett högre framtida ränteläge".

Industri-PMI för juni sjönk till 53,7, från 54,9 månaden före, vilket innebar att den nedåtgående trenden i indexet fortsatte och nu är på nivåer som inte noterats sedan sommaren 2020.

- EMU: tjänste-PMI (def) juni kl 10.00

Det definitiva utfallet väntas bekräfta det preliminära om en nedgång från 56,3 i maj, till 52,8 i juni.

Chris Williamson, chefekonom på S&P Global, konstaterade i samband med det preliminära utfallet att nedgången i eurozonens kombinerade index var den mest abrupta som registrerats sedan den globala finanskrisen toppade i november 2008, borträknat månader med pandeminedstängningar.

Enligt chefekonomen betyder avmattningen att den senaste tidens data signalerar en BNP-tillväxt på endast 0,2% vid slutet av andra kvartalet, kraftigt ned från 0,6% vid slutet av första kvartalet.

Han tillade att läget troligtvis kommer att förvärras under den andra halvan av året, och att den försämrade bilden inom tjänstesektorn och ett fall i förtroendet oundvikligen kommer att drabba sysselsättningstillväxten.

ONSDAG DEN 6 JULI

=================

- SCB: BNP-indikator maj kl 8.00

Den månadsvisa indikatorn har sjunkit varje månad hittills i år, bortsett från i mars.

I april var nedgången 0,2% m/m och SCB pekade på svag konsumtionsutveckling i både hushåll och offentliga myndigheter.

- Tyskland: industriorder maj kl 8.00

Enligt Commerzbank är den nuvarande ordertrenden av sekundär betydelse. Detta beror på att de massiva problemen i leveranskedjorna har lett till att industriföretagen byggt upp en så enorm orderstock de senaste två åren att de flesta företagen sannolikt inte kommer att dra ner på produktionen, även om antalet nya order skulle bli betydligt färre.

"Snarare producerar de så mycket som tillgängliga komponenter/insatsprodukter tillåter dem att göra", skriver Commerzbank i ett kundbrev. De tillägger att en minskning i nya order med 1% därför inte kommer att spela någon större roll, åtminstone inte de kommande månaderna.

I april sjönk tyska industriorder oväntat med 2,7%, efter ett nedreviderat marsutfall på -4,2%.

Konsensusprognosen för maj ligger på en nedgång med 1%.

- USA: ISM tjänste-PMI juni kl 16.00

Efter nedgångar de två föregående månaderna väntas ISM-index för den amerikanska tjänstesektorn ha fortsatt ned till 55,7 i juni, från 55,9 i maj.

I samband med maj-utfallet konstaterade Anthony Nieves vid ISM att tjänste-ISM låg på den lägsta nivån sedan februari 2021, och att nedgången främst förklarades av lägre affärsaktivitet och långsammare leveranser. Indexet indikerade dock en fortsatt tillväxt i tjänstesektorn – om än lägre än tidigare.

Bland utvalda index i maj sjönk de för affärsaktivitet, orderbok, leveranser och priser, medan nya order, sysselsättning och nya exportorder steg.

- FED: protokoll från FOMC-möte den 14-15/6 kl 20.00

En oenig Fedkommitté beslutade vid mötet att höja styrräntan med 75 punkter, och nya prognoser från ledamöterna indikerade samtidigt betydligt högre styrräntor de kommande åren än vad de gjorde i mars. Esther George ville endast höja med 50 punkter.

Credit Suisse räknar med att protokollet kommer att visa att en höjning med 75 punkter är basscenariot även inför FOMC-mötet i slutet av juli, och att huvudinflationen (snarare än kärninflationen) väger tyngre i policyövervägandena.

"Vi tror också att protokollet kommer att visa diskussioner om att bromsa in efterfrågan aktivt för att kyla av inflationen, även om det betyder risker för en kraftigare inbromsning i den ekonomiska aktiviteten", skriver Credit Suisse i ett kundbrev.

TORSDAG DEN 7 JULI

==================

- Tyskland: industriproduktion maj kl 8.00

Väntas ha ökat med 0,3% i maj m/m, efter en uppgång med 0,7% månaden före.

Commerzbank pekar på att statistik från de tyska biltillverkarnas organisation VDA och deras egna säsongsjusteringar visar att fler bilar tillverkades i maj än i april. Däremot minskade antagligen produktionen i de andra industrisektorerna.

FREDAG DEN 8 JULI

=================

- USA: sysselsättning juni kl 14.30

I maj ökade sysselsättningen preliminärt med 390.000 personer, mer än väntade +325.000, medan arbetslösheten däremot inte sjönk till väntade 3,5% utan i stället låg kvar på 3,6%.

Samtidigt reviderades sysselsättningen för april svagt upp, medan mars månads utfall inte var fullt så starkt som tidigare angivits.

I juni väntas sysselsättningstillväxten ha dämpats från föregående månader till +295.000 personer samtidigt som arbetslösheten bedöms ha legat kvar på 3,6%.

Commerzbanks Christoph Balz lyfter fram den fortsatt starka arbetsmarknaden som ett argument för att det inte kan vara tal om någon recession i den amerikanska ekonomin (än).

Han konstaterar i ett kundbrev att omkring 400.000 nya jobb skapats under var och en av de senaste månaderna.

"Som jämförelse så sågs ökningar på över 200.000 som exceptionellt starkt före pandemin", skriver Balz.

Samtidigt noterar han att den lilla ökningen i antalet nya arbetslösa tyder på att sysselsättningen tappat viss kraft i juni. Deras prognos ligger är att sysselsättningen ökade med 250.000 personer i juni.

"Med detta sagt så är det antagligen bara en tidsfråga innan de dåliga siffrorna kommer även från arbetsmarknaden. Vi räknar med en recession i USA nästa år, vilket sannolikt pressar upp arbetslösheten från dagens 3,6% till minst 5%", skriver Commerzbank-ekonomen.

Unicredits prognos ligger lite högre, +275.000 nya sysselsatta. De pekar på att stramare finansiella förhållanden och försämrade sentiment börjar påverka tillväxten, men tror ändå att arbetsmarknaden sannolikt kommer att förbli motståndskraftig.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -