BÖRSEN
GETINGE FALLER EFTER VINSTVARNING, OMXS +0,3% (Direkt)

2022-06-15 09:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avancerade på bred front i den inledande handeln på onsdagen, efter beskedet om att ECB-rådet ska hålla ett extrainsatt möte för att diskutera marknadsläget. Getinge var dock ett undantag som föll efter en vinstvarning.

Vid 9.20-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stigit med 0,3 procent till 1.937. Aktier för cirka 1,5 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna syntes stigande kurser. Börserna i Paris och Frankfurt steg med omkring 1 procent medan Londonbörsen steg något över en halv procent.

Reuters rapporterade under morgonen att ECB-rådet kommer att hålla ett extra möte under onsdagen för att diskutera läget på obligationsmarknaden. Obligationsräntorna har stigit kraftigt sedan ECB-mötet i förra veckan då ECB signalerade flera räntehöjningar i närtid, och spreaden mellan till exempel tyska och italienska räntor har vidgats till den största på två år.

H&M visade på försäljningsökning om 12 procent i bolagets brutna andra kvartal för perioden mars till maj. Analytikernas förväntningar låg på en ökning om 9,5 procent, enligt konsensus från Infront. Aktien svängde dock snabbt från plus till minus och noterade en nedgång på drygt 2 procent.

Kepler Cheuvreux var helt rätt ute när de i måndags belyste risken för att det skulle kunna komma en vinstvarning från Getinge. Som ett brev på posten dök det efter börsstängningen på tisdag upp en vinstvarning från medicinteknikbolaget. Ny prognos för organisk nettoomsättning 2022 är att det blir i linje med utfallet för 2021. Enligt den tidigare prognosen skulle den organiska tillväxten 2022 ligga i den övre delen av intervallet för det långsiktiga målet 4-6 procent.

Pareto Securities pekade i en kommentar bland annat på att aktien kommer att pressas av en ökad riskpremie till följd av minskat marknadsförtroende kring bolagets operationella visibilitet. Getingeaktien var en stor förlorare med en nedgång på 15 procent.

Bland de mest omsatta storbolagen på OMXS30 steg Alfa Laval med nästan 3 procent. DNB har höjt sin rekommendation för bolaget till köp från behåll med en oförändrad riktkurs på 300 kronor. Även storbankerna fick en god handelsstart med uppgångar från knappt 1 till 2 procent.

Boliden och SCA gick mot strömmen med nedgångar på runt 0,5 procent vardera.

Flexion Mobile har höjt sin prognos för organisk tillväxt för 2022. Aktien belönades med ett uppställ på 15 procent.

FCG Holding lägger ett rekommenderat bud på First North-listade Transcendent om 36:75 kronor per aktie, motsvarande en värdering på 240 miljoner kronor. Budet motsvarar en premie på nästan 21 procent jämfört med stängningskursen i Transcendent vid 30:40 kronor på tisdagen. Aktien steg 22 procent till 37 kronor.

JP Morgan har sänkt sin riktkurs Storskogen till 13 kronor från tidigare 24 kronor med en upprepad rekommendation om undervikt. Aktien backade cirka 3,5 procent.

Vid klockan 20.00 ikväll, svensk tid, släpper Federal Reserve sitt styrräntebesked.

Graf: OMXS30 onsdagen den 15 juni

Källa: Infront

Magnus Bernet +46 8 5191 7953

Nyhetsbyrån Direkt


Alfa Laval - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Flexion Mobile - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

SCA B - I dag

{point.key}

Storskogen Group B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -