Templeton Global Bond minskade 3,08 procent i april - tror på hög inflation året ut (Finwire)

2022-05-23 08:42

Fonden Templeton Global Bond A(Mdis)USD minskade 3,08 procent i april, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 5,50 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 1,50 procent och är därmed bättre än index som har minskat 11,39 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Michael Hasenstab och Calvin Ho.

Inledningsvis skriver förvaltaren att avkastningen från statsobligationer steg under april i takt med att globala monetära cyklar förstärktes. Inflation förblev den högsta på flera decennier eftersom energipriser och andra underliggande priser fortsatte att stiga.

Vidare skriver förvaltarduon att den amerikanska dollarn stärktes mot både utvecklade marknader och tillväxtmarknader. Flera positioner i valutor utanför USA bidrog negativt till fondens avkastning under månaden. Förvaltarna understryker att de fortsatt fokuserar på valutor i länder med starka handelsdynamiker, handelsöverskott samt goda statsfinanser. Särskilt pekar de ut Asien och Latinamerika där den sistnämnda regionen bör gynnas av stigande råvarupriser.

I övrigt gynnades fonden av sin undervikt mot euron. Därtill gynnades fondens avkastning av sin position mot kanadensisk dollar. Förvaltarna menar att den kanadensiska dollarn är undervärderad med tanke på landets stabila ekonomiska återhämtning samt finanspolitiska utrymme. Därtill borde landet gynnas av stigande råvarupriser och vetepriser.

Förvaltarna skriver att de vidmakthåller en låg portföljeduration. Fonden är signifikant underviktad duration i utvecklade marknader samt ingen exponering mot långa och medellånga amerikanska statsobligationer. Fonden har fortsatt ingen exponering mot euroområdet. De menar att statsobligationer i flera tillväxtekonomier har en högre risk-justerad avkastning.

Framöver spår förvaltarna att inflationen kommer förbli hög året ut. I Europa drivs inflationen av stigande energipriser medan i USA spelar hög efterfråga en viktig roll där lönerna nu pressas uppåt.

Likt förra månaden pekar förvaltarna ut Asien som en region som spås ha högst tillväxt under 2022. Flera ekonomier spås växa påtagligt i och med återöppningen av samhället samtidigt som de har låga finansiella underskott, låga skuldnivåer och relativt låga räntor.

Templeton Global Bond A(Mdis)USD, % april, 2022
Fond MM, förändring i procent -3,08
Index MM, förändring i procent -5,50
Fond i år, förändring i procent -1,50
Index i år, förändring i procent -11,39

Joel Johansson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Templeton Global Bond... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -