Schroder Asian Smaller Companies minskade 2,9 procent i april - breda nedgångar i Asien (Finwire)

2022-05-23 12:21

Fonden Schroder ISF Asian Smaller Coms A minskade 2,9 procent i april, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 1,6 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 9,7 procent och är därmed sämre än index som har minskat 8,9 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Paul Rathband.

Inledningsvis skriver förvaltaren att de flesta asiatiska aktier föll i april, där nedstängningar till följd av covid-19 och oro kring dess konsekvenser förklaras ha legat bakom fallen på marknaden. Även oro kring den förhöjda inflationen och stigande räntor beskrivs ha skapat riskaversion under perioden.

Fondens relativa gynnades av sin undervikt mot Taiwan som föll tillsammans med en svag marknad för halvledare och elektronik. Aktieallokeringen var stark i Indien och Taiwan men utvecklingen hämmades av aktieval i Sydkorea.

Gällande enskilda innehav utvecklades CreditAccess Grameen, Gateway Distriparks
och Gujarat Pipavav Port bäst. I den negativa vågskålen återfanns bland annat NHN
KCP, Park Systems och King Slide Works.

Avslutningsvis skriver förvaltaren att i Kina har senaste årens regulatoriska åtstramningar mest påverkat större aktörer. Förvaltaren ser styrka i portföljinnehav i Hongkong som för nuvarande utmanas av en svag inhemsk ekonomi på grund av coronarestriktioner.

Fondens tre största innehav vid månadsskiftet var Merida Industry, Wilcon Depot och Venture med portföljvikter om 2,7, 2,5 respektive 2,5 procent.

Schroder ISF Asian Smaller Coms A, % april, 2022
Fond MM, förändring i procent -2,9
Index MM, förändring i procent -1,6
Fond i år, förändring i procent -9,7
Index i år, förändring i procent -8,9

Jesper Ahlberg
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -