STENHUS
HALMSLÄTTEN GJORDE BUD PÅ RANDVIKEN MÖJLIGT - VD (Direkt)

2022-04-19 12:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stenhus Fastigheter har vari i köptagen under inledningen av året. Förutom tisdagens bud på Randviken har bolaget dykt upp som största ägare i Backaheden och Krona Real Estate. Budet på Halmslätten från slutet på förra året föll förvisso, men enligt vd Elias Georgiadis bidrog den affären till att göra budet på Randviken möjligt.

"I stort sett kan man säga det. För oss så var det ju en fantastiskt bra affär med Halmslätten i slutänden. Nu när vi har tagit det här beslutet med Randviken så är vi glada att det blev som det blev", säger Elias Georgiadis till Nyhetsbyrån Direkt.

Det var i slutet på november förra året som Stenhus lämnade ett bud på Halmslätten i en kombination av kontanter och aktier. Budet som bestod av kontanter och aktier i Stenhus motsvarade, baserat på stängningskurs dagen före budet, en värdering av Halmslätten om 781 miljoner kronor. Då hade Stenhus aktie stigit omkring 20 procent dagarna före men föll därefter tillbaka. Halmslättens styrelse menade därför att budet var otillräckligt och rekommenderade inte budet.

Mitt under acceptperioden meddelade styrelsen att Halmslätten tecknat avsiktsförklaring om att sälja bolagets fastigheter till Catena för ett fastighetsvärde om 1.500 miljoner kronor. Avsevärt högre än Stenhus bud med andra ord. Försäljningen slutfördes i april och inbringade 791 miljoner kronor i kontanter samt att Catena löste Halmslättens tidigare bankfinansiering.

Även om budet föll går Stenhus inte lottlösa. Under budprocessen har Stenhus köpt på sig aktier och enligt Holdings uppgick innehavet till 34 procent per den 1 april. Efter affären med Catena väntas Halmslätten kunna betala ut 180 kronor per aktie till aktieägarna.

"Vi är tacksamma att styrelse i Halmslätten har gjort ett bra jobb och sålt fastigheterna till ett väldigt bra pris och då kommer de att kunna göra utdelningar som de har tänkt och det gynnar oss och fyller vår kassa", säger Elias Georgiadis.

På tisdagen meddelade så Stenhus att ett bud bestående av en mix av kontanter och aktier lämnats till Randviken motsvarande 2,7 miljarder kronor. Här har bolaget samlat på sig accepter motsvarande 52 procent, däribland från storägarna SBB och Fastpartner, så sannolikheten att budet ska gå igenom är större än i fallet med Halmslätten.

Under inledningen av året har Stenhusen även köpt på sig aktier i Krona Real Estate och Backaheden där ägarandelarna enligt Holdings nu uppgår till 24 respektive 19,80 procent och gör därmed bolaget till största ägare i båda bolagen. Men enligt Elias Georgiadis finns det inga planer på att köpa bolagen.

"Nej. Vi är huvudägare i båda bolagen och det är gott och väl just nu. Vi har fokus på Randviken. Krona och Backaheden jobbar på som vanligt och vi är glada att få ut en utdelning", säger han.

Aktiemarknaden har dock inte låtit sig imponeras och Stenhusaktien har backat 45 procent hittills i år. Det kan jämföras med Stockholmsbörsens fastighetsindex Real Estate PI som under samma period är ned drygt 20 procent.

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Stenhus Fastigheter i... - I dag

{point.key}

Backaheden - I dag

{point.key}

Krona Public Real Estate - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -