OLJA
OMÖJLIGT ATT ERSÄTTA RYSK OLJA – OPEC (NY) (Direkt)

2022-04-11 19:18

(Tillägg: stycke 3-5)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Oljeorganisationen Opec sade till EU på måndagen att nuvarande och framtida sanktioner mot Ryssland kan skapa en av de värsta oljeutbudschockerna och att det skulle vara omöjligt att ersätta volymerna.

Det rapporterar Reuters, som sett en kopia av Opecs generalsekreterare Mohammad Barkindos tal vid ett möte med EU-företrädare.

Ryska oljeutbudsförluster på grund av de nuvarande och framtida sanktionerna eller en bojkott från kundsidan kan potentiellt överstiga 7 miljoner fat olja per dag. Det skulle vara långt bortom gruppens kapacitet att ersätta, sade generalsekreteraren till EU:s energikommissionär Kadri Simson, som hade hävdat organisationens ansvar att balansera marknaden, skriver Bloomberg.

Kadri Simson sade att oljeorganisationen skulle kunna utnyttja sin existerande reservkapacitet för att hjälpa till i krisen. Mohammad Barkindo svarade med att marknaderna svajar på grund av politiska faktorer snarare än utbud och efterfrågan, vilket lämnar lite att göra för oljeorganisationen.

"Dessa kriser har förvärrats och bildat en väldigt volatil marknad. Jag måste däremot poängtera att dessa är icke-fundamentala faktorer som är helt utanför vår kontroll vid Opec", sade generalsekreteraren.

Brent- och WTI-oljan var ned mellan 3–5 procent på måndagseftermiddagen och handlades båda under 100-dollarsnivån.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -