BYGG
KRIGET BEGRÄNSAD PÅVERKAN KORT SIKT – PROGNOSCENTRET (Direkt)

2022-03-16 13:38

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kriget i Ukraina kan få effekter på svensk ekonomi och byggmarknad, även om det i detta tidiga läge är osäkert vad dessa blir. På kort sikt ser dock påverkan ut att bil begränsad.

Det bedömer analysföretaget Prognoscentret i en ny prognos.

"Det gäller att motstå frestelsen att komma med snabba spaningar och enkla svar. När osäkerheten är så här stor är det bättre att invänta mer information för att inte riskera att gå fel i sina prognoser. Vi vet helt enkelt inte hur länge det här kriget kommer att pågå, vilka följdeffekter sanktionerna kommer att få eller hur olika länders politiker och centralbanker i sin tur kommer att reagera på de följdeffekterna", säger Prognoscentrets chefekonom Johan Grip i en kommentar.

Prognoscentret påpekar att krigets långsiktiga konsekvenser för svensk ekonomi och byggmarknad än så länge är oöverblickbara.

"På kort sikt bedöms effekterna däremot endast bli svagt negativa genom att förstärka redan existerande utmaningar för branschen samtidigt som investeringsviljan och möjligheterna till finansiering kan påverkas", skriver de.

I sin nya prognos har de utgått från läget före Rysslands invasion av Ukraina och då till viss del fått med de stigande byggkostnaderna och den hämmande effekt de får på byggaktiviteten i år.

"På längre sikt hotar kriget dock den svenska tillväxten genom att förvärra den redan ansträngda energiförsörjningen som också leder till spridningseffekter i den övriga ekonomin. På toppen av det tillkommer en tilltagande råvarubrist, ytterligare störningar i försörjningskedjorna och en mer avvaktande investeringsvilja", skriver de.

Prognoscentrets prognos är att investeringarna på den svenska byggmarknaden toppar under 2022, för att sedan sjunka 2023-2024.

Bostadsbyggandet som gått starkt under pandemin väntas också toppa i år, och sjunka några procent under de kommande åren. Detta till följd av bland annat svagt sjunkande bostadspriser, det slopade investeringsstödet för hyresrätter och ett högre kostnadsläge för såväl bostadsutvecklare som för konsumenter.

Prognoscentret är ett analysföretag inriktat på bygg, bostads- och fastighetsmarknaderna.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -