Swedbank Robur Transition Energy minskade 2,21 procent i december - adderade Rexel som nytt innehav (Finwire)

2022-01-27 11:31

Fonden Swedbank Robur Transition Energy minskade 2,21 procent i december. Under 2021 har fonden avkastat 1,17 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Robert Slorach.

Initialt skriver förvaltaren att det under december tillkom en del negativa nyheter gällande förnybar energi. Slorach nämner ett förslag i Kalifornien om förändring av de ekonomiska villkoren för de med solpaneler på sina fastigheter, vilket riskerar dämpa intresset för solpaneler i delstaten.

"Dessutom stoppades det stora ekonomiska reformpaketet kallat ”Build Back Better” i senaten. Paketet innehöll bland annat skattelättnader för ett antal olika initiativ inom förnybar energi, såsom sol- och vindkraft", fortsätter förvaltaren.

Vidare noteras att EU-kommissionen enligt källor kommer lägga fram ett förslag där gas- och kärnkraft under vissa förutsättningar ska klassas som hållbara energikällor under unionens taxonomi. Förvaltaren menar att förslaget är kontroversiellt och kommer debatteras under de närmsta månaderna.

Bakom fondens negativa utveckling under perioden låg främst innehav kopplat till Nordamerika. Samtidigt bidrog europeiska aktier positivt till avkastningen, med bland annat Terna och Nexans som draglok.

Under månaden adderade fonden franska Rexel, verksamma inom distribution av elektronik, som nytt innehav till portföljen.

"Investeringen i bolaget är ett sätt att få exponering mot den elektrifiering som samhället behöver genomgå, för att de uppsatta klimatmålen skall kunna nås", kommenterar förvaltaren.

Fondens tre största innehav vid månadsskiftet var Nexans, Prysmian och Flat Glass, med portföljvikter om 6,86, 6,47 respektive 6,39 procent.

Swedbank Robur Transition Energy, % december, 2021
Fond MM, förändring i procent -2,21
Fond i år, förändring i procent 1,17

Jesper Ahlberg
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Swedbank Robur Transit... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -