VESTAS
VINSTVARNAR FÖR 2021 (NY) (Direkt)

2022-01-26 08:14

(Tillägg: från sjunde stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Danska vindkraftbolaget Vestas ger preliminära siffror för helåret 2021, med anledning av utmanande marknadsförhållanden. Leveransstörningar ledde till väsentlig kostnadsinflation och förseningar i projekt.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster väntas uppgå till 461 miljoner euro, motsvarande en marginal om 3,0 procent. Detta kan jämföras med bolagets guidning om 4 procent. Infronts snittprognos för justerad ebit-marginal uppgick till 4,1 procent enligt den senaste konsensusuppdateringen daterad 18 november.

"Detta beror på förseningar i installation av vissa onshore-projekt samt ökad kostnadsinflation, skriver Vestas.

Dessa faktorer fortsatte att påverka så kallade garantiprovisioner under fjärde kvartalet 2021, som ledde till ökade reparations- och uppgraderingskostnader. För helåret 2021 uppgick garantiprovisionerna till 4,4 procent av intäkterna.

Intäkterna för 2021 väntas uppgå till 15.587 miljoner euro, vilket är i linje med bolagets egna prognosintervall om 15,5-16,5 miljarder euro. Här låg Infronts konsensus på 16.065 miljoner euro.

Orderingången för vindturbiner uppgick till 13,9 gigawatt 2021 och snittförsäljningspriset ökade.

"Ökade priser på vindturbiner är nödvändiga för att ta itu med extern kostnadsinflation och säkra värdeskapandet", skriver Vestas.

Det fria kassaflödet var fortsatt positivt och uppgick till 183 miljoner euro.

Marknaden för vindenergi är fortsatt volatil på kort sikt och välmående på lång sikt, skriver Vestas.

För 2022 spår Vestas en justerad rörelsemarginal på 0-4 procent med en omsättning på 15,0-16,5 miljarder euro. Det är också under analytikernas förväntningar, enligt Infront.

I slutet på förra veckan kom Vestas konkurrent Siemens Gamesa med en vinstvarning och flaggade för fortsatta problem i leverantörskedjan. Det fick Siemens Gamesa och Vestas att falla på sina respektive börser.

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt


Vestas Wind Systems - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -