På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Schroder ISF Frontier Markets Equity ökade 1,4 procent i december - Vietnam den marknad med störst exponering (Finwire)

2022-01-26 15:24

Fonden Schroder ISF Frontier Markets Eq A SEK steg 1,4 procent i december, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 1,3 procent. Under 2021 har fonden avkastat 29,2 procent och är därmed bättre än index som har ökat 20,4 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Rami Sidani och Tom Wilson.

Fondens geografiska allokering bidrog negativt till den relativa avkastningen under december. Övervikten mot Kazakstan och undervikterna mot Island och Sri Lanka missgynnade fondens utveckling. Samtidigt bidrog exponeringarna mot Georgien, Saudi Arabien och Förenade Arabemiraten positivt.

De innehav som bidrog mest positivt till den relativa avkastningen var positionerna i Halyk Savings Bank, TMG, Metrobank. Fonden missgynnades av att man saknade exponering mot No Va Land samt Thaiholdings. Även övervikten i Vinhomes bidrog negativt.

Framöver menar förvaltarna att det finns flera orosmoln på himlen. Bland annat en åtstramning av penningpolitiken från den amerikanska centralbanken samt en stärkt dollar. Vaccinationsgraden har förbättrats på marknaderna fonden investerar inom men fortfarande orsakar viruset stor oro. Samtidigt tror förvaltarna att om spridningen av omikron visar sig vara hanterbar, bör den ekonomiska återhämtningen accelerera.

Vietnam var den marknad med störst geografisk exponering i fonden med 24,9 procent av portföljvikten. Därefter följde Kazakstan, Förenade Arabemiraten och Egypten med exponeringar om 10,3, 9,8 respektive 9,2 procent.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Emaar Properties, Vinhomes och Halyk Savings Bank of Kazakhstan med portföljvikter om 5,0, 4,8 respektive 4,6 procent.

Schroder ISF Frontier Markets Eq A SEK, % december, 2021
Fond MM, förändring i procent 1,4
Index MM, förändring i procent 1,3
Fond i år, förändring i procent 29,2
Index i år, förändring i procent 20,4

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -