HMS NETWORKS
STARK EFTERFRÅGAN 4 KV, ORDERINGÅNG STEG 71% (Direkt)

2022-01-26 08:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) HMS Networks orderingång ökade med 71 procent under det fjärde kvartalet och uppgick till 699 miljoner kronor (408). Organiskt ökade orderingången med 65 procent.

Det framgår av bokslutsrapporten.

"Den starka marknadsefterfrågan vi rapporterat om tidigare under året har fortsatt det fjärde kvartalet. Vidare har vi under kvartalet haft en temporär förbättring av tillgång på halvledarkomponenter som ökat vår leveranskapacitet", skriver HMS Networks vd Staffan Dahlström i rapporten.

Samtliga av bolagets geografiska marknader uppvisar fortsatt god tillväxt i både orderingång och försäljning, primärt drivet av ökande investeringar i automation, digitalisering, energieffektivitet och fjärrövervakning av industriella maskiner.

Den största ökningen märktes i Kontinentaleuropa som har mer än en fördubblad organisk orderingång i kvartalet. Precis som årets tidigare kvartal är det en kombination av hög investeringstakt och pareringar för längre ledtider och komponentosäkerhet som ligger bakom utvecklingen.

"Det starka marknadsläget i kombination med längre ledtider och tidigare nämnda utmaningar i komponentförsörjning leder till att kunder fortsätter lägga order längre fram i tiden än vad som är normalt", skriver Staffan Dahlström.

HMS Networks orderbok uppgick vid utgången av det fjärde kvartalet till 864 miljoner kronor, stärkt med uppskattningsvis 200 miljoner kronor från förköpsorder i kvartalet, som bolaget ser som en direkt konsekvens av omvärldsläget och som inte speglar underliggande efterfrågan.

"Vi bedömer utsikterna för 2022 som goda, vi går in i året med en stark orderbok och bra fart på affärerna på våra nyckelmarknader. Vår omsättning kommer fortsatt på kort sikt vara starkt avhängig av tillgången på komponenter. Vi bedömer att vår leveransförmåga kommer att vara volatil, framförallt under årets första hälft", sammanfattar Staffan Dahlström.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


HMS Networks - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -