RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTENEDGÅNG AVSLUTADE VECKAN (Direkt)

2022-01-21 16:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Veckan avslutades med ett generellt mer negativt sentiment, med fallande börser och sjunkande räntor i en flykt till en säker hamn. Den tyska tioåringens besök över nollan blev därmed kortvarigt. Dollarn tappade något och kronan desto mer.

Inflation, centralbanksåtstramningar och geopolitiska risker skapar en mix för korrigerade värderingar. Eller som Investors vd Johan Forssell skrev i bokslutsrapporten:

"Inflationen har stigit snabbt och den amerikanska centralbanken Federal Reserve har tydligt indikerat behovet av höjda räntor. Störningarna i många leverantörskedjor består, de geopolitiska spänningarna stiger och pandemin är inte över."

USA:s utrikesminister Antony Blinken träffade sin ryske motpart Sergej Lavrov i Geneve på fredagen, i "uppriktiga" samtal. Lavrov upprepade att de inte har planer på att attackera Ukraina, och att de inväntar ett mer detaljerat förslag från USA:s sida i nästa vecka.

Kontentan är att samtalen fortsätter. President Joe Biden talade tidigare i veckan om att han väntar sig en rysk invasion i Ukraina i någon form, vilket ökat nervositeten.

Marknaden inväntar annars Federal Reserves möte i nästa vecka, där det inte väntas någon förändring men kanske en tydligare flaggning för en räntehöjning i mars. Emissioner av amerikanska statsobligationer kan också ge ny impuls till marknaden nästa vecka.

"Utsikterna för risktillgångar 2022 kommer troligen att se lite mer utmanande ut då centralbankerna drar bort stimulanser. Vi väntar på mer klarhet från Fed innan vi skiftar vår mer försiktiga hållning till aktier", sade Mohit Kumar på Jefferies International till Bloomberg News.

USA-räntorna har sjunkit med tvååringen ned till 1,00 procent från en topp på 1,08 procent i veckan. Tioåringen är ned till 1,75 procent från 1,90 procent.

Europaräntorna var också brett ned, med den tyska tioåringen 5 punkter lägre på -0,08 procent.

ECB-chefen Christine Lagarde upprepade vid det digitala Davosmötet att det är osannolikt att euroområdet kommer att få samma inflation som USA. De måste vara öppna för förändringar i inflationsutsikterna, men än så länge ser de inte att löneökningarna tilltar. Energipriserna har drivits uppåt av geopolitik och vädret, och flaskhalsarna kommer att lätta under årets lopp. Inflationen går inte utom kontroll.

Oxford Economics noterade att protokollet från det senaste ECB-mötet bekräftade att det varit ett skifte med ökat fokus på risken för "högre och längre" inflationsuppgång, men att rådet fortsatt är delat. Duvorna varnar för en tidig åtstramning medan hökarna varnar för inflationsförväntningar som släpper ankar. Det fanns en stor oenighet om den rekalibrering man ändå kom överens om i december.

"Vi fortsätter att dela ECB:s syn att inflationen kommer att falla under 2022. Men om förhöjda energipriser eller flaskhalsar i utbudet dröjer kvar längre, så kommer vi troligen att se ökade diskussioner om en mer kraftfull åtstramning tidigare än väntat", skrev de.

Svenska räntor sjönk 2-5 punkter medan kronan tappade 6 öre till 9:18 mot dollarn och 8 öre till 10:42 mot euron under fredagen. Brittiska räntor var ned 5-8 punkter medan pundet tappade till 0:8370 mot euron, medan brittiska räntor handlas 2-3 punkter lägre.

Detaljhandeln i Storbritannien sjönk 3,7 procent i december jämfört med föregående månad, under väntade -0,6 procent och den svagaste månadsutvecklingen sedan januari 2021.

"Efter en stark julhandel i november så föll detaljhandeln över hela linjen i december, där uppgifter från detaljhandlarna indikerar minskad kundtrafik på grund av omikron. Då Plan B-restriktionerna i England innebar att fler arbetar hemifrån, så var det en markerad nedgång i extra försäljning. Men trots nedgången i december är försäljningen över prepandemisk nivå och med en fjärdedel som nu säljs online", sade Heather Bovill på statistikmyndigheten ONS.

ING skrev i en kommentar att nedgången i detaljhandeln ser ut som en tillbakagång efter Black Friday, även om omikron kan ha haft viss effekt. Ändrade mönster i helghandeln har också gjort det svårare att säsongsjustera.

"Samtidigt ser utsikterna för detaljhandeln i år lite knepiga ut, då den pågående rotationen tillbaka till tjänster fortsätter och disponibelinkomsterna är under tryck", skrev de.

De tror inte att decemberutfallet ändrar förväntningarna om Bank of England, som ser ut att höja igen nästa månad.

"Men utsikterna för en gradvis utveckling hos konsumenterna är ytterligare ett skäl att vänta sig att de följande räntehöjningarna kommer att vara mer gradvisa. Vi tror på två räntehöjningar i år", skrev ING.

En Reutersenkät visar att 29 av 45 bedömare spår att Bank of England höjer räntan med 25 punkter till 0,50 procent vid mötet den 3 februari.

Från Japan rapporterades att kärninflationen (KPI exklusive färska livsmedel) låg kvar på 0,5 procent i december, under väntade 0,6 procent. Totala KPI steg 0,8 procent i årstakt, mot +0,6 procent i november.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda sade på fredagen att de inte är rädda för inflation eftersom prisökningarna är så låga. De måste därför fortsätta med den expansiva policyn.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -