ENERGI
EU BÖR INTE ÄNDRA REGLER FÖR BIOENERGI – SVERIGE (OMS) (Direkt)

2022-01-20 05:32

(Omsändning: skickades första gången på onsdagskvällen)

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Sverige och nio andra skogsländer i EU vill skjuta upp revideringen av EU:s hållbarhetskrav för bioenergi i direktivet om förnybar energi.

På onsdagen skickade ministrar från de tio länderna, däribland energiminister Khashayar Farmanbar, ett brev till EU-kommissionen och EU:s ordförandeland Frankrike med den uppmaningen.

En revidering av hållbarhetskriterierna för skogsbiomassa skulle öka administrativa kostnader, allvarligt äventyra EU:s rykte för långsiktiga investeringar och riskera att försena energi- och klimatomställningen, skrev ministrarna.

Brevskrivarna påpekade att kommissionens förslag till ändring kom strax efter att direktivet från 2018 hade trätt i kraft i nationell lagstiftning.

Länderna anser att kommissionen inte har tagit tillräcklig hänsyn till hur skogsbruk drivs i olika länder, till geografiska skillnader och till ländernas energiproduktion.

"Vad som är oroande är att frekventa revideringar och nya kriterier skickar ett budskap till investerare att undvika investeringar i bioenergi", löd brevet.

Dessutom kommer osäkerheten att ökas om regelverket för bioenergi av att kommissionen genom direktivet får nya befogenheter för kommissionen om kaskadprincipen, skrev de tio länderna.

Kaskadprincipen i EU:s skogsstrategi innebär att skogsråvaror främst ska användas till produkter med lång livslängd. Träråvara som inte lämpar sig för långlivade produkter kan användas till kortlivade produkter och till energiproduktion.

Förutom Sverige är de övriga EU-länderna Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Ungern Slovenien och Bulgarien.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -