På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ECB
DUVORNA KAN SNART FLAGGA FÖR KURSÄNDRING – COMMERZBANK (Direkt)

2022-01-17 12:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Med stigande inflationsutfall har inte bara hökarna i ECB-rådet utan även duvorna börjat indikera en villighet att ändra kurs. Om denna trend fortsätter så är det en signal om att ECB kan kliva ur sin expansiva hållning tidigare snarare än väntat. Det finns därför skäl att bevaka duvorna.

Det skriver Commerzbank i en analys.

Deras uppdaterade "hawkometer" visar att duvorna fortsatt har en stabil ledning över hökarna i rådet. Men även om hållningen är viktig så är det inkommande data som avgör. Även 2006 och 2011, när ECB höjde, var duvorna i majoritet.

När hökar eller duvor avviker från sin grundhållning blir därför det intressanta. Ett bra exempel är då duvorna Benoit Coeure och Francois Villeroy tidigt indikerade att nettoköpen under APP skulle kunna avslutas 2018.

Frågan är om något liknande skett nu. Vid mötet i december beslutade de om en begränsad nedtrappning av köpen med vidhängande flaggning om att de kan ökas vid behov. En räntehöjning 2022 sågs fortsatt som "mycket osannolik".

Flera medier rapporterade senare att beslutet inte återspeglade känslan i rådet. Kritiken kom inte bara från hökar utan även från mer moderata ledamöter. Isabel Schnabel och Villeroy ansåg att prognosen pekade mot ett uppfyllt inflationsmål, medan Christine Lagarde var av motsatt åsikt. Tre hökar hade reserverat sig mot ECB-åtgärderna.

Efter mötet har en rad mer moderata ledamöter betonat sin beredskap att ta bort foten från gasen mer, beroende på utvecklingen i data.

Schnabel har talat om ett behov att snabbt kunna reagera om inflationen dröjer kvar över målet, Luis de Guindos har talat om inflationsuppgången kanske inte är så tillfällig och Villeroy har betonat att de är nära målet och kan normalisera stegvis. Andra ledamöter som Olli Rehn och Peter Kazimir har talat om att behöva ändra hållning om inflationen förblir hög, och Martins Kazaks om en ökad sannolikhet att målet nås.

"Slutsatsen är att rätt många ledamöter tycks redo att ändra ECB:s kurs, men att de just nu vill vänta och se hur pandemin, inflationen och ekonomin utvecklas. Då hökarna redan framfört sitt missnöje med ECB:s nuvarande kurs rätt klart, så är det särskilt viktigt att bevaka uttalandena från duvorna", skriver Commerzbank.

De tror att duvornas oro kommer att öka under 2022, då såväl huvud- som kärninflationen väntas falla långsammare och förbli över 2 procent i år. I detta scenario bör en majoritet vara redo för en gradvis vändning i penningpolitiken.

"Vi tror att rådet i slutet av året beslutar om ett slut på nettoköpen i APP, och höjer räntan försiktigt under första kvartalet 2023", skriver Commerzbank.

Protokollet från ECB-mötet i december publiceras på torsdagen. Nästa ECB-möte hålls den 3 februari.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -