På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

RÄNTOR/VALUTOR
LINDRAD OMIKRON-ORO BIDROG TILL DRA UPP RÄNTOR (Direkt)

2021-12-07 16:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Marknadsräntor drog överlag uppåt på båda sidor om Atlanten mellan måndagens och tisdagens stängning av svensk räntemarknad. Samtidigt var börshumöret positivt medan oron för omikron-viruset lindrades.

"Det är en noterbart bättre hållning på de globala marknaderna. Det underliggande budskapet är att paniken att rusa mot tillgångsutgången i förra veckan var en överreaktion", framhöll Simon Ballard, chefekonom på First Abu Dhabi Bank, i ett kundbrev, enligt Bloomberg News.

Svensk tvåårsränta steg 1 punkt till -0,26 procent på tisdagen medan tioårsräntan drog ned 1 punkt till 0,07 procent. Tyska motsvarigheter var samtidigt 1 till 4 punkter högre med tvåårsräntan 4 punkter upp till -0,69 procent.

Från tyskt håll visade data över industriproduktionen på en överraskande stark uppgång om 2,8 procent i oktober, mot september. Capital Economics noterade en återhämtning i fordonsproduktionen men påpekade att biltillverkningen på grund av komponentbrist fortsatt är långt ifrån förpandemisk nivå.

Ur svenskt perspektiv bjöd SCB på ett statistikbatteri såsom BNP-indikator för oktober vilken visade på en uppgång om 1,2 procent från september. Samma månads industriorderingång visade på en ökning om 4,9 procent.

"Oktoberstatistiken var bättre än vi hade väntat oss och kan utmana vår syn om en klar nedgång i BNP-tillväxten under fjärde kvartalet. Riskerna är dock dragna mot nedsidan framöver", kommenterade ekonomerna på Swedbank statistiken och påpekade att nya restriktioner på grund av virus-utvecklingen riskerar att dämpa den ekonomiska aktiviteten.

På tisdagseftermiddagen meddelade Magdalena Anderssons regering med Folkhälsomyndigheten att flera smittskyddsåtgärder införs på onsdagen. Det handlar om sådant som bruk av munskydd i kollektivtrafik och försök att undvika trängsel genom bland annat ökat hemarbete. Regeringen slopar också karensavdraget medan omställningsstödet kan komma att återinföras.

På valutamarknaden var kronan en aning stärkt till 10:25 mot euro men samtidigt mellan måndags- och tisdagseftermiddagen 3 öre försvagad mot dollar till 9:12.

USA-börserna inledde tisdagen högre efter en positiv stängning på måndagen medan de europeiska börserna avancerade omkring 2 till 3 procent på tisdagen. Jeffrey Halley, senior marknadsanalytiker på Oanda, hänvisade det glada börshumöret till positiva indikationer runt omikron. Från Sydafrika har det verkat som om att det nya covid-viruset kan ge lindrigare symptom än tidigare varianter. USA-presidenten Joe Bidens chefhälsorådgivare Anthony Fauci har förstärkt budskapet med liknande antydningar.

"Det var allt som marknaderna behövde höra", skrev Jeffrey Halley i ett marknadsbrev på tisdagen.

Amerikanska räntor drog upp runt 5 till 6 punkter mellan måndagens och tisdagens svenska stängning. Tvåårsräntan låg fortsatt någon punkt under 0,70 procent men noterades för den första gången sedan pandemiutbrottet nära den nivån. Tioårsräntan drog tillbaka upp till 1,45 procent.

USA:s finansminister Janet Yellen sade på tisdagen, enligt Bloomberg News, att inflation är orosfaktorn för dagen. Delar av de brister som bidrar till inflationen kan ta ett antal år att lösa, befarade hon.

Finansministern sade också att det faktum att många nu lämnar sina jobb på egen begäran är en signal om stramhet på arbetsmarknaden. Men situationen på arbetsmarknaden är "väldigt ovanlig" och det låga arbetskraftsutbudet är enligt henne ett "mysterium".

Definitiv statistik över produktiviteten i USA under tredje kvartalet visade en minskning om 5,2 procent i årstakt. Det var den största nedgången sedan andra kvartalet 1960, väntat var -4,9 efter preliminära -5,0 procent.

Timlönerna steg samtidigt 3,9 procent och enhetsarbetskostnaderna avancerade sammantaget 9,6 procent. Analytiker väntade en uppgång i linje med preliminära 8,3 procent, vilket angavs preliminärt för enhetsarbetskostnaderna.

Som väntat minskade USA:s samlade underskott i handelsbalansen till cirka 67 miljarder dollar i oktober, från omkring 81 miljarder dollar i september. Exporten ökade drygt 8 procent mellan månaderna medan importen steg knappt 1 procent.

"Handelsunderskottet krympte till sexmånader-lägsta till följd av hoppet i export", skrev Capital Economics.

Analyshuset tillade i sin kommentar att exporten under månaden stöttades av orkanrelaterade efterdyningar med ett lyft om mer än 20 procent för oljeexporten.

"Nettohandeln är på kurs att addera omkring en procentenhet till BNP-tillväxten i fjärde kvartalet", skrev Capital Economics.

Dollarn stärktes något mot både yen och euro mellan måndags- och tisdagseftermiddagen till 113:60 respektive 1:1250. ING påpekade att euron används som finansieringsvaluta när risktagandet ökar. Samtidigt är ECB mjukt och sammantaget kan 1:12-nivån komma att testas senare i denna vecka oavsett sentimentet kring omikron-virusvarianten.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -