EKOFIN
SVENSKT CORONASTÖD FÖRSENAS INTE AV SEN PLAN (Direkt)

2021-12-07 16:10

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Utbetalningar av EU:s coronastöd till Sverige kommer inte att försenas av att den svenska återhämtningsplanen försenas.

Det sade statssekreterare Elin Eliasson till journalister efter ekofinmötet på tisdagen.

Hon ersatte finansminister Mikael Damberg.

Den svenska återhämtningsplanen måste delvis göras om eftersom regeringens budget föll. Då försvann statliga stöd till energieffektivisering av bostäder och köp av skyddsvärd skog, som fanns med i den svenska återhämtningsplanen.

Dessa åtgärder måste ersättas för att uppnå EU:s krav på investeringar i digitalt och klimatomställningen.

"Självklart ska Sverige få ut de pengar som Sverige har rätt till ur fonden. Men den försenade planen innebär inte att utbetalningar försenas", sade Elin Eliasson.

Sverige har inga likviditetsproblem, så det är inte samma brådska för Sverige att få in EU-stöden som det är för andra länder, sade hon.

Redan tidigare hade Sverige avböjt att få förskottsutbetalningar från återhämtningsfonden. Nästan alla andra EU-länder har ansökt om förskott på 13 procent av totalsumman.

Det betyder att Sverige får sina pengar - totalt omkring 34 miljarder kronor i bidrag fram till 2026 - i portioner vartefter olika delmål uppnås.

Ett problem, sade Elin Eliasson, är att två av tre åtgärder som finansutskottet har föreslagit ska ersätta åtgärderna som försvann inte är giltiga.

Satsningar på nystartsjobb och på pengar till äldreomsorg och sjukvård fyller inte kvoterna om digitala investeringar och klimatomställning. Den tredje åtgärden, utbyggnad av laddstolpar, går däremot att införliva i den svenska återhämtningsplanen.

"Vi håller på att analysera hur vi ska lösa denna situation. Vi letar andra saker och för en dialog med kommissionen", sade statssekreteraren.

Kommissionen måste godkänna alla länders återhämtningsplaner. Efter kommissionens ställningstagande måste EU:s finansministrar också säga sitt.

Kommissionen har hittills godkänt 22 återhämtningsplaner från de 27 länderna.

Polens och Ungerns planer har inte godkänts på grund av tvister om att länderna inte uppfyller rättsstatsprinciperna, bland annat i domstolsväsendet.

Därmed betalas inga pengar ut från återhämtningsfonden till Polen och Ungern.

På tisdagen stoppade Ungern ett beslut om justeringar i uppförandekoden för företagsbeskattning på grund av missnöje med att landets återhämtningsplan har stoppats.

Frågorna har inget med varandra att göra.

Men alla beslut i skattefrågor kräver enhällighet.

Däremot kunde EU:s finansministrar på tisdagen fatta beslut om ett nytt momssystem, med större frihet för EU-länderna.

Elin Eliasson sade inga ändringar i svenska momssatser var planerade.

"Beslutet är en bra balans mellan länder som vill ha mer flexibilitet och de som vill ha mindre flexibilitet. Samtidigt är det viktigt för inre marknaden med en rättvis spelplan", sade hon.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -