På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ENERGI
INGET TRYCK I EU FÖR ATT ÄNDRA MARKNADSMODELLEN (OMS) (Direkt)

2021-12-03 05:31

(Omsändning: skickades första gången på torsdagskvällen)

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Det finns inget starkt tryck bland EU-länderna för att ändra marknadsmodellen för energipriser.

Det sade Sveriges nye energiminister Khashayar Farmanbar till journalister efter mötet för EU:s energiministrar på torsdagen.

Energiministrarna diskuterade åtgärder mot de höga energipriserna i EU, men inga beslut fattades.

En mindre grupp EU-länder, ledda av Spanien och Frankrike, har lagt fram förslag om ökad politisk styrning över energimarknaden.

Bland annat har Spanien föreslagit att elpriser inte ska sättas efter marginalpriset på naturgas – det sista, dyraste energislaget – utan sättas efter ett genomsnittspris på alla energislag, inklusive billigare förnybara.

"Innan man kastar ut barnet med badvattnet och börjar ändra i marknadsmodellen, som har fungerat väl, så behöver man titta närmare på vilka åtgärderna skulle kunna vara", sade Khashayar Farmanbar.

"Om man börjar förändra en marknad vid en situation, som kan vara kortvarig eller som beror på en specifik händelse, så kan man förvärra läget ytterligare. Än så länge har ingen presenterat en bättre modell", sade han.

Den känsliga frågan om kärnkraft ska klassificeras som hållbar i EU:s taxonomi var inte uppe på mötet.

Men som svar på en fråga sade Khashayar Farmanbar att all fossilfri energi kan räknas in i en mer hållbar riktning.

EU:s energikommissionär Kadri Simson sade att den nuvarande prissättningsmodellen för energi är bäst, enligt en preliminär rapport från Acer, samarbetsorganisationen för ländernas energimyndigheter.

Alternativa prissättningsmodeller medför risker för kostnadseffektivitet, överföring mellan EU-länder och leveranssäkerhet, sade hon.

Men EU behöver öka lagringskapaciteten och förbättra överföringskapaciteten.

Acer ska presentera en slutrapport i april. Organisationen ska fortsätta studera hur slutkonsumenten ska kunna skyddas bättre. Lösningar som flexibla kontrakt och hedging hör till möjligheterna, sade energikommissionären.

I oktober lade kommissionen fram förslag på lämpliga nationella åtgärder för att mildra effekten av höga energipriser, kallat en verktygslåda. Den innehöll främst förslag om bidrag och skattelättnader till drabbade företag och hushåll, särskilt de mest sårbara.

Kadri Simson sade att 20 EU-länder har infört åtgärder eller tillkännagett åtgärder motsvarande ett värde av 3,4 miljarder euro.

När det gäller EU:s handelssystem för utsläppsrätter (ETS) har ingen manipulation av marknaden upptäckts, enligt en rapport från Esma, Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten.

Tidigare under hösten påstod bland annat Tjeckien att manipulation var en orsak till högre priser på utsläppsrätter.

Prisvolatiliteten på rätter var jämförbar med oljepriser och mindre än naturgaspriser, sade Esma.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -