Svedbergs
Svedbergs gör miljardförvärv i Storbritannien (Finwire)

2021-12-02 06:55

Badrumsbolaget Svedbergs gör ett jätteförvärv i Storbritannien när det köper Roper Rhodes för en maximal köpeskilling på 90 miljoner brittiska pund, motsvarande cirka 1,1 miljarder kronor, på kassa- och skuldfri basis. Det framgår av ett pressmeddelande.

Affären är nästan i paritet med Svedbergs börsvärde på 1,2 miljarder kronor. Betalningen är uppdelad på 76 miljoner pund i fast köpeskilling och resten i tilläggsköpeskilling. Som ett led i finansieringen av affären kommer Svedbergs att genomföra en företrädesemission på 500 miljoner kronor under första kvartalet 2022. Bolaget har också ökat sina kreditfaciliteter med 400 miljoner kronor och säkerställt två bryggfaciliteter på totalt 620 miljoner kronor hos Nordea.

Roper Rhodes är en leverantör och designer av badrumsmöbler och badrumsprodukter i Storbritannien. Bolaget har intäkter på 826 miljoner kronor på rullande tolv månader och en rörelsevinst, mätt i ebita, på 135 miljoner kronor.

Förvärvet av Roper Rhodes beskrivs markera ett viktigt steg i Svedbergs aktiva förvärvsagenda om att bli den ledande badrumsinredaren i utvalda marknader i Europa. Vd Per-Arne Andersson uppger till Dagens industri att man tittar kontinuerligt efter bra entreprenörsledda bolag.

"Vi ser inte att vi på något sätt är färdiga med förvärv", säger han.

Svedbergs stängde upp 5,1 procent på Stockholmsbörsen på onsdagen. Aktien är upp nästan 68 procent i år.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se



redaktion@finwire.org
© Copyright

Svedbergs Group B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -