RÄNTOR/VALUTOR
FLACKARE KURVA EFTER POWELL, DATA SOM VÄNTAT (Direkt)

2021-12-01 16:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntorna steg överlag på onsdagen, medan dollarn tappade lite och börserna åter var upp. Centralbankernas policydilemma är i fokus.

Tyska räntor var 1-3 punkter upp, medan räntorna i USA visade en tydligt flackare kurva efter Fed-chefen Jerome Powells hökaktiga gir. Den tvååriga amerikanska statsobligationen handlades 14 punkter högre på 0,59 procent medan tioåringen var 6 punkter upp 1,49 procent.

Räntorna hade tidigare sjunkit på oro för konsekvenserna av den nya virusvarianten, omikron.

"Fed-chefen lade fram ett kraftfullt case för en snabbare tapering trots kvardröjande omikronosäkerhet, och noterade att inflationen kommer att förbli förhöjd. En snabbare tapering öppnar till synes dörren för tidigare räntehöjningar", sade Jim Reid på Deutsche Bank till Reuters.

Ordet "tillfällig" (tranistory) har använts av Fed-företrädare sedan i våras och även återkommit i Fed-beskeden.

Powell sade nu att ordet kan ha olika betydelse för olika personer.

"För många bär det med sig känslan av kortlivad. Vi brukar använda det för att beskriva att det inte lämnar permanenta avtryck i form av högre inflation. Jag tror att det är rätt tid att pensionera ordet och försöka förklara tydligare vad vi menar", sade han.

Han tillade att det är dags att vid decembermötet diskutera en snabbare neddragning av tillgångsköpen.

ADP:s rapport visade på 534.000 fler sysselsatta i USA i november, en liten nedgång från oktober men nära förväntningarna inför jobbrapporten på fredag. ADP noterade att återhämtningen fortsätter med tjänstejobben som drivkraft, och att det är för tidigt att säga något om omikrons inverkan.

Utfallet var inget som ändrar förväntningarna om snabbare tapering. Annan statistik visade att ISM:s industri-PMI steg till 61,1 i november från 60,8 i oktober, nära väntade 61,0. Prisindex sjönk tillbaka något från en hög nivå.

Dollarindex var upp över 96,50 för att därefter sjunka tillbaka under 96-nivån. Euron stabiliserades runt 1:1330 mot dollarn efter tisdagens Powell-relaterade tapp.

ECB-chefen Lagarde har hållit fast vid "tillfällig" om inflationen, men frågan är hur länge. Inflationen i euroområdet visade i veckan en uppgång till 4,9 procent i november.

Källor uppgav för Reuters att ett växande antal ECB-ledamöter anser att utsikterna kan vara alltför grumliga för att rådet ska kunna fatta ett mer omfattande policybeslut vid mötet i december. Lösningen skulle kunna bli att skjuta på beslutet om QE bortom PEPP till februarimötet, eller fatta ett mer kortsiktigt beslut. Det kan samtidigt möta opposition från direktionsledamöter som anser att de förbundit sig till ett tydligare december.

Det finns samtidigt ett växande antal ledamöter som ser en ökad risk för att inflationen blir kvar över målet 2023.

ECB har sitt nästa möte den 16 december, då även nya prognoser publiceras. Det brukar vara ett bra tillfälle för att ändra policyhållningen.

Data på onsdagen visade att den tyska detaljhandeln minskade med 0,3 procent i oktober från september, sämre än väntade +1,0 procent. Det följer på en nedgång med 2,5 procent föregående månad.

Industri-PMI för euroområdet steg svagt till 58,4 i november från 58,3 i oktober, lite lägre än preliminära 58,6. Tyskland reviderades ned medan Frankrike drogs upp lite.

Markits chefekonom Chris Williamson sade i en kommentar att det starka PMI-utfaller döljer hur tufft som euroområdets industri ändå har det i nuläget.

"Även om efterfrågan är fortsatt stark som visar sig i ytterligare solid förbättring i orderingången fortsätter leveranskedjor att försämras i en oroande takt", sade han.

I Kina sjönk Caixins industri-PMI till 49,9 i november från 50,6 i oktober (väntat 50,5). Tidigare har det officiella industri-PMI stigit till 50,1 från 49,2.

Den turkiska liran stärktes efter att centralbanken till slut intervenerat på valutamarknaden, efter en längre tids nedåttryck på valutan.

Svenska räntor steg medan kronan tappade marginellt mot dollarn.

Svenska industri-PMI sjönk till 63,3 i november från 64,2 månaden före, med viss nedgång i sysselsättning, leveranstider och orderingång. Lageruppbyggnaden fortsätter däremot. Trots den andra månaden i rad med nedgång ligger huvudindexet stadigt över det historiska snittet.

"Ökad smittspridning i Europa och utbudsstörningar i leverantörsleden har hittills inte hindrat industrin från att växa även om nedåtriskerna inte kan negligeras om nya restriktioner skulle införas", sade Jörgen Kennemar på Swedbank i en kommentar.

Index för rå- och insatsvarupriser sjönk till 93,6 i november jämfört med 97,7 i oktober.

"Aldrig tidigare har vi sett så höga indextal under så lång tid, vilket tenderar att leda till fortsatt höga producentprisökningar de närmaste månaderna", sade Jörgen Kennemar.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -