ANDERSSON
FÖRBEREDER FÖR FÖRVÄRRAT VIRUSLÄGE (Direkt)

2021-11-30 10:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Pandemin är inte över och en global och rättvis vaccintillgång måste säkerställas. Nya mutationer av viruset oroar och regeringen förbereder för ett förvärrat läge. Regeringen kommer inom kort att presentera en ny åtgärdsplan.

Det sade statsminister Magdalena Andersson (S) i sin regeringsförklaring på tisdagen.

"Det enskilt viktigaste nu är att vaccineringen fortsätter med full kraft. Alla över 18 år kommer att erbjudas en tredje dos", sade hon och tillade att nu måste de grupper där få är vaccinerade nås.

Hon sade att tack vare en ansvarsfull finanspolitik kunde Sverige möta pandemin med den lägsta statsskulden sedan 1977. Trots att Sverige investerat hundratals miljarder i krisåtgärder för att rädda jobb och företag så står de offentliga finanserna fortsatt starka. Så starka att det är motiverat att växla över från överskottsmål till balansmål.

Magdalena Andersson upprepade i sin regeringsförklaring de tre prioriterade områden hon fört fram sedan hon blev vald till ny ordförande för Socialdemokraterna vid S-kongressen i Göteborg i början på november. Det handlar om att "vända på varenda sten" för att bryta segregationen och gängkriminaliteten, om att "ta kontroll" över välfärden och snabba på klimatomställningen.

Hon sade att fler än 70 straff har skärpts – "nu går vi vidare".

"Straffen för gängrelaterad brottslighet ska skärpas ytterligare", sade hon och tillade att de som begår fler straff ska straffas hårdare.

Hon sade också att samhället ska agera mer resolut mot unga i riskzonen.

Enligt Magdalena Andersson ska varje statsråd om tillträder i dag få i uppgift att inom sitt ansvarsområde och med stöd av berörda myndigheter vända på varje sten för att stoppa gängkriminaliteten och bekämpa segregationen.

"Vi måste alla hjälpas åt. Därför vill jag också vända mig till hela det svenska folket. Ingen enskild människa kan ensam bryta segregationen eller stoppa skjutningarna och gängen. Men alla kan göra något", sade hon.

Hon uppmanade också Sveriges arbetsgivare att tänka på att det finns många långtidsarbetslösa i Sverige, innan de tar hit lågkvalificerad arbetskraft från andra länder.

Alla som kan ska jobba, sade hon.

"Det gäller lika för alla, oavsett varifrån du kommer och oavsett kön", sade hon och tillade att integrationen ska förbättras på en gedigen kunskapsgrund.

Magdalena Andersson sade vidare att hon ska flytta kansliet för krishantering till Statsrådsberedningen.

På det utrikespolitiska området sade hon att samarbetet ska stärkas i vår omedelbara närhet, i Norden och i EU.

"Den fria rörligheten mellan de nordiska länderna behöver återupprättas så snart det är möjligt. Det nordiska samarbetet fördjupas och breddas, men särskilt tyngdpunkt på gemensam hantering av kriser", sade hon.

Hon sade också att Sverige vill se ett öppet och mer jämlikt Europa, med bättre arbetsvillkor och ökad jämställdhet.

"Däremot ska den svenska arbetsmarknadsmodellen och vårt skogsbruk inte detaljregleras i Bryssel", sade hon.

Enligt statsministern ligger Sveriges säkerhetspolitiska linje fast.

Hon sade vidare att Sverige ska rustas för att möta vår tids stora geopolitiska, teknologiska och ekonomiska skiften.

Hon noterade också att Kinas växande roll utgör ytterligare en av vår tids största globala förändringar.

"Sverige och EU ska bedriva en aktiv politik i relation till Kina, med utgångspunkt i våra intressen och våra värderingar", sade hon.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -