SKOG
TRÄVARULAGREN ÖKAR SNABBT MEDAN PRISERNA SJUNKER - DANSKE (Direkt)

2021-11-29 12:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Lagren av trävaror ökar snabbt samtidigt som priserna sjunker då vändningen i efterfrågan gått fort under hösten.

Det skriver Danske Bank i det senaste numret av Skog & Ekonomi.

Prisfallet uppges vara störst på sämre kvaliteter och fura i udda marknader, medan bättre kvaliteter och konstruktionsvirke står sig bättre - åtminstone för tillfället, uppger banken vidare.

Trots en för tillfället svajande marknad står Danske Bank fast vid sin långsiktiga prognos om en fortsatt strukturell ökning i trävarukonsumtionen.

"När nuvarande prisfall bottnar tror vi att prisnivån ligger betydligt högre än vid starten på Coronaboomen och kanske även högre än senaste konjunkturtoppen 2018. Marknaden har vant sig vid att trä inte längre är en enkel och billig produkt", skriver banken.

En tilltagande vaccinationsgrad har lett till en kyligare marknad för hemmasnickeri, som varit populärt särskilt under fjolåret i samband med samhällsnedstängningar i kölvattnet av coronapandemin.

"Vaccinationseffekten var tydlig. /…/Många aktörer som hade köpt på sig för stora lager blev avvaktande. Köpen gick ned dramatiskt och sågverken började bygga lager. Signalen om ökade lager hos sågverken sprider sig blixtsnabbt och köparna blir än mer avvaktande. Sen är prisfallet igång. Vändningen syns extra tydligt i orderläget", skriver Danske Bank.

Den under året ökade efterfrågan på trävaror samt de högre priserna har satt tydligt avtryck i flera av skogsbolagens rapporter, särskilt för årets tredje kvartal.

"Resultatökningen beror på högre priser på trävaror och papper samt säsongsmässigt låga kostnader", skrev exempelvis Holmen i sin niomånadersrapport.

Utöver marknaden för trävaror syns även prisnedgångar inom massamarknaden.

"I november har vi sett början till en periods nedgång för massapriset i Europa, enligt vår bedömning", skriver Danske Bank.

Det europeiska listpriset på blekt långfibrig sulfatmassa, NBSK, har legat still på 1.340 dollar per ton sedan i början av sommaren, samtidigt som priserna i USA och Kina fallit. Det var därför inte oväntat att priset i Europa nu sjunkit med nästan 40 dollar till 1.300 dollar, resonerar banken.

"Märk väl, det är fortfarande rekordhögt, då förra toppen 2018 låg på 1.230 dollar. De kinesiska priserna, justerade för rabatter och skatter ligger fortfarande 150-200 dollar under de europeiska priserna. Vi räknar därför med att priserna i Europa kommer att fortsätta falla över vintern".

Till våren nästa år väntas marknaden få svar på om massapriserna ska ned hela vägen, där rörelserna i lagernivåerna är en viktig faktor, till den tidigare botten på cirka 800 dollar per ton innan priserna sedan vänder upp.

Danske Bank skulle inte förvånas om priserna denna gång bottnar på en betydligt högre nivå.

Anthony Livebrant +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Holmen B - I dag

{point.key}

Billerud - I dag

{point.key}

SCA B - I dag

{point.key}

Stora Enso R - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -