BÖRSEN
OREGELBUNDET I LINJE MED OMVÄRLDEN, OMXS30 -0,1% (Direkt)

2021-11-15 10:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckan aningen ned i linje med oregelbundna omvärldsbörser när nyhetsfokus låg på summeringen av klimattoppmötet i Glasgow. Asienbörserna var blandade efter att oron för Kinas fastighetssektor vägts upp av stabil kinesisk makrostatistik.

Klockan 09.50 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,1 procent till nivån 2.364, men indexet behöll således större delen av förra veckans uppgång.

Vitvarubolaget Electrolux adderade 2,6 procent till 207 kronor med stöd av en köprekommendation från Dagens Industri som tror att det är rimligt att aktien når 250 kronor på ett års sikt.

"En varaktigt högre efterfrågan på bolagets vitvaror till följd av pandemin, i kombination med höstens besked om ett långsiktigt aktieåterköpsprogram, gör tidpunkten rätt att kliva in i kylskåpsbranschen", skrev Dagens Industri.

Kasinounderleverantören Evolution steg 1,8 procent till ett börsvärde på 311 miljarder kronor.

Även flera defensiva storbolag som Astra Zeneca, Getinge och Swedish Match rörde sig uppåt med 1-2 procent. Den sistnämnda har pekats ut som en av fem möjliga budkandidater av Dagens Industri.

Konsumentprisinflationen var högre än väntat i oktober, enligt statistik på förmiddagen som stärkte kronan och lyfte de svenska räntorna. Bland storbankerna, som brukar gynnas av högre räntor, var Handelsbanken och Swedbank upp 0,4 procent.

Plastkoncernen Nolato sjönk kring 2 procent efter att ha blivit utsatt för IT-intrång som påverkat kommunikationskanaler och verksamhetssystem. Bolaget bedömer dock att leveransstörningar bör kunna begränsas till innevarande vecka.

Göran Härstedt, som är vice koncernchef på New Wave, har sålt New Wave-aktier för 19 miljoner kronor efter den senaste tidens kursuppgång. Aktien backade drygt 1 procent.

Bland måndagens vinnare bland bolagen i miljardklassen och uppåt syntes Karolinska Development som steg 19 procent samt Allarity Therapeutics och A-cast som klev upp 13 procent vardera. Svagare gick det för Misen Energy som föll 7 procent samt gamingbolagen Paradox och Enad Global 7 som tappade 4 procent var.

Hansa Biopharma steg 6 procent sedan bioteknikbolaget meddelat sin avsikt att initiera en fas 3-studie med imlifidase för behandling av anti-GBM-sjukdom. Det sker efter ett framgångsrikt rådgivningsmöte med den amerikanska myndigheten FDA, uppgav Hansa Biopharma.

Affärsvärlden rekommenderar köp av mobilspelbolaget G5 Entertainment och programvarubolaget IAR Systems. Den sistnämnda klättrade drygt 4 procent medan G5 tog sig upp 1,5 procent.

Börsveckan satte samtidigt köpstämpel på Fastator, Humana och Synsam i veckans nummer. Dessa aktier steg mellan 2-4 procent.

På temat förvärv har investmentbolaget Storskogen köpt Cuben Utbildning, ett utbildningsföretag med inriktning mot vuxenutbildning som omsatte 101 miljoner kronor i fjol. Storskogens aktie ökade 2,1 procent.

Netmore steg 4 procent efter att ha tecknat ett sjuårigt ramavtal med Randviken Fastigheter avseende storskalig digitalisering.

Måndagen bjuder på några delårsrapporter. Hemtjänsteföretaget Homemaids kvartalsomsättning steg 31 procent till 78 miljoner kronor. Efterfrågan på engångsuppdrag har varit fortsatt hög och i takt med att smittspridningen av covid-19 har minskat har efterfrågan på löpande abonnemangstäd ökat. Aktien steg 0,5 procent.

Graf: OMXS30 måndagen den 15 november

Källa: Infront

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Allarity Therapeutics - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

Enad Global 7 - I dag

{point.key}

Evolution - I dag

{point.key}

Fastator - I dag

{point.key}

G5 Entertainment - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Hansa Biopharma - I dag

{point.key}

Humana - I dag

{point.key}

I.A.R Systems Group - I dag

{point.key}

Karolinska Development B - I dag

{point.key}

Misen Energy - I dag

{point.key}

New Wave B - I dag

{point.key}

Nolato B - I dag

{point.key}

Paradox Interactive - I dag

{point.key}

Storskogen Group B - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Synsam - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -