ERICSSON
"BEGRÄNSAD" PÅVERKAN STÖRNINGAR LEVERANSKEDJA - FC (Direkt)

2021-10-19 09:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ericsson har inte kvantifierat exakt hur mycket påverkan från störningar i leveranskedjan som bolaget hade under det tredje kvartalet, men finanschefen Carl Mellander uppger att det handlar om en begränsad påverkan.

"Det är en begränsad effekt som vi har sett. Det är inte noll som vi hade tidigare, utan vi ser en påverkan vilket vi ville informera om", säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Bolaget flaggade även i rapporten för att störningarna i leveranskedjan kommer fortsätta att utgöra en risk.

Andra företag som har haft komponentproblem har drabbats allvarligt. Hur stor är risken för Ericsson framöver?

"Jag tror inte att vi ska överdriva det här och göra det för stort, men vi vill nämna det. Vi ligger i diskussioner med våra leverantörer för att se hur vi kan motverka det här. Vi ska inte överdriva proportionerna i det här", säger Carl Mellander.

Han förklarar att det är några enskilda komponenter som problemen avser i kombination med vissa logistiska problem och en viss brist i delar till anläggningar.

Trots försäljningstappet i Kina och störningarna i leveranskedjan visade Ericsson en justerad rörelsemarginal på 15,7 procent under det tredje kvartalet. Det var klart bättre än vad analytikernas snittförväntningar som låg på en motsvarande marginal på 12,9 procent.

"Vi har ju en eller annan one-off i form av retroaktiva IPR-betalningar, uppvärderingar av Ericsson ventures som har haft en god utveckling, men vi ser också styrkan i Digital Services och en bra utveckling inom Networks", säger Carl Mellander.

Kan ni behålla den här underliggande marginaltrenden framöver?

"Jag tror att vi har det i kikaren. Vi ser utvecklingen i USA där vi växer rejält med de tre stora 5G-kontrakten där. Vi jobbar för att upprätthålla och ständigt förbättra marginalen", säger Carl Mellander.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Ericsson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -