RPM Galaxy E SEK
RPM Galaxy ökade 3,48 procent i september - energisektorn och övriga råvaror gynnade fonden (Finwire)

2021-10-15 15:33
Fonden RPM Galaxy E SEK steg 3,48 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 19,51 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Uppgången i september berodde på att vinster i råvaror vägde upp för förluster i aktier och räntor trots oro för stigande inflation samt förväntade amerikanska räntehöjningar. Aktiemarknaden påverkades även negativt av kinesiska Evergrande och deras betalningssvårigheter.

Vidare steg även oljepriserna mitt i den pågående energikrisen i Europa. Energisektorn var den sektor som steg kraftigast under månaden och även den sektor i portföljen som stigit mest under året.

Även köttpriserna fortsatte att stiga till följd av högre förpacknings- och transportkostnader på grund av pandemirelaterad arbetskraftsbrist, uppger förvaltaren.

Under september förblev tidsseriemomentum (TSMOM), mätt som RPM:s MDI, i stort sett oförändrat, eftersom ökande trender i råvaror kompenserade kraftigt minskande trender i finansiella kontrakt.

"Den globala återhämtningen har avtagit något samtidigt som inflationstrycket förblir förhöjt. Även om många länder har avbrutit de flesta pandemirelaterade restriktioner, utgör Delta hotet fortfarande en stor risk inför höst- och vintersäsongen. Detta gör även krisen i Evergrande och det pågående bråket om skuldtaket i USA. Därför har ett baisseartat narrativ om avtagande tillväxt och stigande räntor fått lite fäste nyligen, men för närvarande är marknaderna kvar i ett väntläge och letar riktning. RPMs indikatorer blir långsamt mer positiva, men för närvarande hålls portföljriskerna oförändrade på långsiktiga genomsnittsnivåer", avslutar förvaltaren.

Gällande fondens sektorallokering hade man vid månadens slut störst exponering mot valutor med 22 procent av portföljvikten. Även energisektorn och övriga råvaror vägde relativt tungt med 16 respektive 20 procent av portföljvikten.


[Tabell 1]

Felicia Söderqvist
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -