RPM Evolving CTA Fund ER-SEK
RPM Evolving CTA Fund minskade 4,63 procent i september - orolig aktiemarknad (Finwire)

2021-10-15 15:21
Fonden RPM Evolving CTA Fund ER-SEK minskade 4,63 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden minskat 0,41 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis uppger förvaltaren att september var en negativ månad då förluster i aktier och räntor överskuggade vinster i råvaror efter inflationsoro och en eventuell räntehöjning i USA. Även oroligheterna i Kina kring fastighetsbolaget Evergrande skakade marknaden i Asien, Europa och USA.

Tidsseriemomentum (TSMOM), mätt som RPM:s MDI, var i stort sett oförändrat då ökande trender i råvaror kompenserade kraftigt minskande trender i finansiella kontrakt.

När det gäller råvaror var marknadsriktningen något tydligare då oljepriset steg under hela månaden mitt i den pågående energikrisen.

"Den globala återhämtningen har avtagit något samtidigt som inflationstrycket förblir förhöjt. Även om många länder har avbrutit de flesta pandemirelaterade restriktioner, utgör Delta-hotet fortfarande en stor risk inför höst- och vintersäsongen. Detta gör även krisen i Evergrande och det pågående bråket om skuldtaket i USA. Därför har ett baisseartat narrativ om avtagande tillväxt och stigande räntor fått lite fäste nyligen, men för närvarande är marknaderna kvar i ett väntläge och letar riktning. RPMs indikatorer blir långsamt mer positiva, men för närvarande hålls portföljriskerna oförändrade på långsiktiga genomsnittsnivåer", skriver förvaltaren.

Vid månades slut hade fonden störst allokering mot energisektorn dit 31 procent av kapitalet var allokerat. Även valutor och räntor utgjorde en betydande del av portföljen med 22,0 respektive 14 procent.


[Tabell 1]

Felicia Söderqvist
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

European Alliance RPM... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -