NEW YORK
STARK INLEDNING, BANKER I TOPPSKIKTET, S&P 500 +0,7% (Direkt)

2021-10-15 16:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna inledde fredagens handel uppåt. Flera storbanker återfanns i toppskiktet efter en stark inledning av rapportperioden för sektorn.

Vid 16.15-tiden var Dow Jones industriindex upp 1 procent till 35.257. Nasdaqs kompositindex stärktes 0,3 procent till 14.873, samtidigt som breda S&P 500 var upp 0,7 procent till 4.469.

Detaljhandelns försäljning i USA steg 0,7 procent i september, jämfört med månaden före, vilket var klart bättre än analytikernas förhandstips om en minskning med 0,2 procent.

Räntan på den amerikanska tioåringen, som fallit under de senaste dagarna, handlades upp med 5 punkter till 1,57 procent.

Utöver de stigande räntorna fick banksektorn stöd av en stark delårsrapport från Goldman Sachs, inför fredagens börsöppning. Storbanken redovisade ett justerat kvartalsresultat som var nära 50 procent högre än analytikernas förväntningar. Även intäkterna slog förhandstipsen med marginal.

"Alla vet att problemen i leverantörskedjorna kommer att fortsätta lite till, men när man ser till hur starka kvartalsresultat som har presenterats finns det goda skäl att vara optimistisk gällande ekonomin", kommenterade Edward Moya, marknadsanalytiker på OANDA till Reuters.

Sektorindexet för banker och finansbolag adderade 1,5 procent i handelsinledningen samtidigt som Goldman Sachs var upp 2,3 procent.

Moderna steg 0,4 efter att en FDA-panel på torsdagen rekommenderat en boosterdos av bolagets vaccin mot covid-19. Panelen rekommenderade ett godkännande av boosterdoser för patienter över 65 år och andra riskgrupper.

Virgin Galactic föll 14 procent i inledningen sedan bolaget senarelagt lanseringen av sin kommersiella rymdtjänst till det fjärde kvartalet 2022, från tidigare bedömning som var tredje kvartalet samma år. Den extra tiden behövs enligt bolaget för att arbeta på förbättringar hos rymdfordonen.

Pearson, som producerar utbildningsmaterial, har meddelat att försäljningen inom högre utbildning har minskat med 7 procent hittills i år. Antalet inskrivningar vid college i USA tycks enligt bolaget ha påverkats av deltavarianten av coronaviruset. Pearson-aktien tappade drygt 12 procent.

Aluminiumbolaget Alcoa redovisade en högre vinst än väntat för det gångna kvartalet och även intäkterna var bättre på grund av högre aluminiumpriser. Aktien var upp drygt 11 procent i handelsinledningen.

Corsair Gaming, som säljer gamingrelaterade produkter, har varnat för att problem i leveranskedjan har skadat försäljningen men 2021 väntas enligt bolaget ändå bli ett "starkt tillväxtår". Corsair backade nära 9 procent.

Graf: S&P 500 torsdagen den 14 oktober

Bildkälla: Infront

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Alcoa - I dag

{point.key}

Goldman Sachs - I dag

{point.key}

Moderna - I dag

{point.key}

Virgin Galactic - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -