IPO
REGULATORISKA FRÅGOR STÖRSTA RISKEN – XP CHEMISTRIES VD (Direkt)

2021-10-15 15:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bioteknikbolaget XP Chemistries, som avser notera sina aktier på First North, tillverkar ämnet kapsaicin som är det ämne som ger chili sin hetta från skogsråvaror. Ämnet har en rad egenskaper och kan användas i allt från djurfoder till självförsvarsspray.

"Dagens kapcaicin håller inte särskilt hög kvalitet. Vi har en process där vi kan få fram bättre kapsaicin med högre renhet än det som finns på marknaden i dag och vi kan framställa det kostnadseffektivt på ett hållbart sätt", säger bolagets vd Erik Nelsson i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Bild: XP Chemistries vd Erik Nelsson till höger intervjuas av Nyhetsbyrån Direkts reporter Adam Wahlfeldt.

Kapcaisin integrerar med något som kallas TrpV1-receptorn som finns hos såväl människor som djur. Receptorns funktion är att känna av och reglera kroppens temperatur samt ge smärtsignaler vid risk för brännskada. Bolaget framställer ämnet från skogsråvaror och inte chili genom en patenterad process som ger en renhet på 96 procent.

Kapcaicin kan minska infektioner av bland annat salmonella, vilket gör att ämnet kan användas som tillskott i djurfoder för att minska användningen av antibiotika. Det är inom detta område som bolaget har sitt huvudfokus, men man siktar även på kosmetiska produkter, kosttillskott och på sikt som en aktiv ingrediens i läkemedel, samt i skyddsprodukter för att avvärja djur och människor så som självförsvarsspray.

"Den globala marknaden för tillskott i djurfoder var 37,8 miljarder dollar 2019, varav kycklingar som är vår mest intressanta marknad var 13,9 miljarder dollar. Så det är en stor marknad", säger Erik Nelsson.

Vilken ser du som den största risken?

"Den risk som vi lägger störst fokus på är också vår största möjlighet och handlar om de regulatoriska godkännanden vi behöver för att kunna sälja våra produkter som djurfodertillskott och kosttillskott. Här ser vi att vi har en fördel då vår produkt som är den naturidentiska kapcaicin-molekylen redan är tillåten. Det vi behöver göra är att bevisa att produkten som kommer från vår process är lika säker som den som utvinns från chili", säger Erik Nelsson.

Inför noteringen gör bolaget en nyemission av units på 35 miljoner kronor. Teckningskursen på 4:50 kronor per unit, bestående av en aktie och en teckningsoption, värderar bolaget till 67 miljoner kronor före kapitaltillskottet.

Bolaget har erhållit teckningsförbindelser på motsvarande 80 procent av erbjudandet.

Mangold Fondkommission är finansiell rådgivare.

Teckningsperioden pågår från den 8 oktober till den 22 oktober. Första beräknade handelsdag på First North är den 29 oktober.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -