EU
BESLUTAT OM TOPPMÖTE MED KINA, FÖRSTÄRKT DIALOG – MICHEL (Direkt)

2021-10-15 16:17

(Tillägg. från fjärde stycket)

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska rådets ordförande Charles Michel har i ett telefonsamtal med Kinas president Xi Jinping på fredagen beslutat om ett toppmöte EU-Kina.

Det skrev han på Twitter.

"Trots skillnader så är det fortsatt avgörande att hålla en dialog", skrev Charles Michel med tillägg att det beslutats om toppmötet och en förstärkt dialog.

Förutom toppmötet där bara Charles Michel och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen representerar EU ska EU och Kina också undersöka möjligheten till ett senare toppmöte med alla EU:s ledare, uppgav EU-källor.

Källorna sade att Charles Michel upprepade i telefonsamtalet att EU strävar efter ett mer balanserat ekonomiskt förhållande med Kina.

Charles Michel välkomnade Kinas klimatmål och beslut att sluta finansiera kolkraftverk utomlands. Han uppmanade Kina att höja sina klimatambitioner inför FN:s klimatkonferens i Glasgow den 31 oktober till den 12 november, COP26.

Han framförde också att Kinas sanktioner mot europaparlamentariker är orättfärdiga och oacceptabla. Bland andra personer har Kina också infört sanktioner mot svensken Björn Jerdén, forskare och chef för det nya nationella kunskapscentrumet om Kina på Utrikespolitiska institutet.

Charles Michel förklarade sin oro över situationen för mänskliga rättigheter i Kina och spänningarna i Sydkinesiska sjön.

Charles Michel samtalade med Xi Jinping med utgångspunkt från diskussionen om Kina som EU:s stats- och regeringschefer höll den 5 oktober när de träffades i slovenska Brdo.

EU:s strategi med flera spår bekräftades då: Kina är en partner på vissa områden, som klimatarbetet, en konkurrent på andra områden, som handel, och en rival på ett tredje område, när det gäller samhällssystem.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -